Kolsyrat kranvatten dåligt för tänderna
Kolsyrat vatten som man gör hemma av vanligt kranvatten ökar risken för tandskador, visar en studie i Karlstad.
– Det kan bli problem, om man dricker ofta, säger Agneta Engström, legitimerad tandhygienist i Karlstad och författaren bakom studien.
Studien visar hur PH-värdet, surheten, sjunker för den som dricker fel sorts vatten. Mineralvatten som tappats från en naturlig källa innehåller oftast mineraler och det mildrar kolsyrningens attack mot ph-värdet. Men vanligt kranvatten från en kommunal vattentäkt, innehåller inte samma mineralskydd och då påverkar kolsyrningen ph-nivån negativt, menar Agneta Engström. Om man dessutom tillsätter lite citronsaft från några citronskivor i det kolsyrade vatten påverkas ph-nivån ännu starkare.
I normala fall bör ph-värdet ligga runt 5,5 men kolsyrat kranvatten med citron i hamnar på 3,2 -4,0. Engström menar att ett flitigt drickande av kolsyrat kranvatten i längden kan påverka emaljen och tänderna kan ta skada.
– Ett enstaka glas hemmakolsyrat vatten till maten är däremot inga problem, säger Agneta Engström.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu