Unga och äldre har sämre tandhälsa
Sverige har sedan en lång tid tillbaka varit bra på att förebygga tandsjukdomar. Sedan folktandvårdslagen infördes 1973 har alla barn och ungdomar upp till 19 år blivit erbjudna gratis och regelbunden tandvård.
– Vi har ett försprång när det gäller förebyggande tandvård jämfört med övriga Europa, säger Anna Nordström, tandläkare och expert på Netdoktor.se.
Men trots att tandhälsan sedan dess fortsatt att bli bättre, och majoriteten av befolkningen idag har relativt friska tänder, är karies och tandlossning fortfarande ett folkhälsoproblem och skillnaderna mellan friska och sjuka växer. De 10-15 procent av befolkningen som redan har dålig munhälsa får allt större problem.
Anna Nordström har genomfört en studie på ungdomar, 14 och 16 år gamla med kariesskador. Hon upptäckte att var fjärde ungdom, mestadels pojkar, inte borstade tänderna två gånger om dagen.
– Dagens ungdomar tillhör generationen med tv och dator på rummet. Det är inte ovanligt att de somnar framför skärmen innan de hinner borsta tänderna. Kanske vaknar de sent och hinner inte heller borsta dem på morgonen. Dessutom dricker de inte sällan cola och energidrycker i samband med dataspelande, säger hon.
En annan ålderskategori som ofta drabbas av problem med tänderna är de äldre som inte längre klarar att sköta sin egen munhygien.
– Det är lätt hänt att hemtjänstpersonalen inte hinner eller får ta hand om munnen på de äldre, och då går det väldigt snabbt utför med tandhälsan.
En nyligen publicerad studie visar också att det finns en koppling mellan antal förlorade tänder och demens.
– Visst kan man förlora tänderna på grund av åldrandet i sig, men det är extra viktigt att ta hand om tänderna hos gamla och sjuka.
Generellt sett verkar kvinnor vara lite bättre än män på att sköta sin munhygien.
– Jag vet inte exakt vad det beror på, men kvinnorna är kanske i allmänhet mer intresserade av hälsa och bryr sig om sin egenvård mer.
Kommentera denna artikel
Hej
Är en kvinna på 70 år o har blod i munnen på morgonen.
Ska jag söka läkare eller tandläkare?
H/undrande pensionär
Inga har kommenterat på denna sida ännu