Skadad pung och testikel
Pungen och testikelns läge utanför kroppen gör att det är lätt att skada dem. Det ger ofta intensiv smärta och ibland illamående, kräkningar och svimningskänsla.
Hur kan pung och testikel skadas?
Pungen (skrotum) och pungkulorna (testiklarna) är en del av de manliga könsorganen. Testiklarna befinner sig utanför bålen där de har en lägre temperatur, vilket skapar en optimal miljö för produktionen av spermier. Läget utanför bålen gör dock att att pungen och testiklar lättare skadas av trubbigt våld, vassa föremål, brännskador och bett.
Att pungen och testiklarna skadas är ovanligt. Om de förekommer är det vanligast hos personer mellan 10 och 40 år.
Symtom och tecken
Ett slag mot pungen ger ofta akut smärta som går över efter ett litet tag. Kraftigare skador kan ge stark smärta, illamående, kräkningar, svimningskänsla och ibland kan man svimma på riktigt. Ofta är pungen och testikeln öm. Om strukturer inne i pungen skadas, kan blod rinna ut i pungen och leda till en svullnad. Dessutom kan det finnas sårskador, brännmärken och blåmärken på pungens utsida.
Upplever du potensproblem och är intresserad av behandling?
Nu söker vi deltagare till en studie med ett läkemedel under utveckling för behandling av erektil dysfunktion (potensproblem). För att delta behöver du uppleva potensproblem och vara motiverad till att få behandling. Du får ersättning för ditt deltagande och bidrar samtidigt till viktig forskning.
Orsak
Testikeln kan skadas genom att vassa föremål skär igenom pungens hud och skadar testikeln direkt eller när den kläms emot en annan struktur (såsom bäckenbenet) vilket gör att testikelns inre massa skadas. Ofta uppstår en blödning eller blodansamling under hinnan som omsluter testiklarna och testikelsträngarna, vilket leder till en ansamling av blod i pungen (hematocele).
Vissa idrottsformer, såsom de flesta bollsporter, ger en ökad risk för skador på pungen och testiklarna. Motorcyklister, cyklister och andra trafikanter som använder fordon har också ökad risk. Vid en olycka kan testiklarna lätt skadas eftersom de kläms mellan kroppen och fordonet.
Diagnos
Genom att undersöka pungen, testiklar, penis och närliggande strukturer kan man ofta få en uppfattning om hur allvarlig skadan är. Om det finns en risk för en allvarligare skada, efter en olycka eller slag med stor kraft, görs i regel en ultraljudsundersökning eller ett kirurgiskt ingrepp där man öppnar pungen för att se hur allvarlig skadan är.
Behandling
Vid lindriga skador kan man avvakta spontan läkning. Is, åtsittande underkläder som ger bra stöd åt pungen och testikeln samt smärtstillande kan minska symtomen. Vid små blodansamlingar i pungen behövs ingen särskild åtgärd förutom symtomlindring. Det kan dock ta många veckor innan svullnaden minskar.
Vid mer allvarligare skador och större blodansamlingar i pungen behövs en operation. Operationen har som mål att rädda testikelns funktioner och minska symtomen.
Prognos
Vid lindriga skador och med tidig behandling är prognosen god. Vid större skador finns en risk att det inte går att rädda testikeln. Det leder ofta inte till några problem med fertiliteten eftersom den friska testikeln producerar tillräckligt med testosteron och spermier.