Kissnödighet på natten hos vuxna (Nokturi)
Att behöva gå upp för att kissa en eller flera gånger per natt är något som drabbar många äldre. Man kopplar ofta ihop kissnödighet på natten med äldre män eftersom nokturi, som det heter på latin, är vanligt om man har en godartad förstoring av prostatan (blåshalskörteln).
Undersökningar har emellertid visat att också många äldre kvinnor måste gå upp och kissa på natten.
Nokturi (som även kan benämnas nykturi) kan också orsakas av andra sjukdomar än förstorad prostata, även om det är en vanlig orsak hos äldre män. Den förstorade prostatan klämmer åt urinröret och det blir svårare att kissa. Detta leder till att blåsan inte töms helt - och därför fylls den oftare. En annan vanlig orsak till nokturi är instabil eller överaktiv urinblåsa som förekommer hos både kvinnor och män. Hos män kan detta förekomma tillsammans med prostataförstoring, men också som ett helt eget tillstånd.
Lär dig mer om symtom, behandling och vad du själv kan göra om du drabbats av nokturi : Har du nokturi (nattkissning)?
Varför blir vuxna kissnödiga på natten?
- Hos män kan det bero på en godartad förstoring av prostatan.
- Om man har svullna ben, till exempel på grund av hjärtsjukdom, kan man behöva gå upp och kissa, eftersom vattenansamlingen i benen delvis återupptas i blodbanan när man ligger ner.
- Man kan ha tagit vattendrivande medicin (diuretika).
- Om urinblåsan är instabil eller irriterad blir man kissnödig ofta, såväl natt som dag. Instabil blåsa kan man exempelvis få av en infektion i urinblåsan, efter en blodpropp i hjärnan (stroke) eller vid Parkinsons sjukdom. Man kan också ha instabil blåsa utan man hittat någon orsak.
- Om urinblåsans muskulatur är slapp, tömmer man ofta inte blåsan helt när man kissar, vilket gör att blåsan fylls snabbare. Det drabbar bland annat patienter med diabetes och kan framkallas av vissa mediciner, men det kan också vara så att man inte hittar någon orsak.
- Vid så kallad obstruktiv sömnapné (frekvent snarkning med långa andningsuppehåll).
- Vissa människor har omvänd dygnsrytm och bildar största delen av urinen på natten i stället för på dagen.
Att behöva gå upp på natten för att kissa kan alltså vara ett symtom på en sjukdom som kan eller bör behandlas. Man bör därför tala med sin läkare om problemet.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Vad kan man själv göra för att minska problemen?
Man bör tänka på vad man dricker. Te, kaffe och öl är vätskedrivande och man bör därför dricka så lite som möjligt av dessa drycker på kvällen.
Skriv ner vad, när och hur mycket du dricker under ett par dagar. Det kan vara ett bra sätt att komma närmare en förklaring till nokturin.