Urinläckage (inkontinens) efter prostataoperation
För de allra flesta som har inkontinens efter en prostataoperation har besvären gått över inom två år.
Urinläckage efter prostataoperation
Efter en prostataoperation finns risk för okontrollerat urinläckage, inkontinens. Det uppkommer främst efter operation av prostatacancer, men ibland även efter operation av godartad prostataförstoring.
För de allra flesta som har inkontinens efter en prostataoperation har besvären gått över inom två år.
Olika typer av skador och inkontinens efter prostataoperation
Inkontinens efter prostatakirurgi kan bero på olika saker. Hos cirka en tredjedel beror inkontinensen, åtminstone delvis, på överaktiv blåsa. Det betyder att urinblåsan är extra känslig för uttänjning när den fylls med urin.
En del kan istället, till följd av nervskador vid operationen, ha en underaktiv blåsa, så att de måste anstränga sig för att kissa. Ibland kan inkontinensen bero på att det har blivit en ärrbildning med förträngning i urinröret och det är svårt att få ut all urin när man kissar. Vid svårigheter att helt tömma urinblåsan kan den bli överfull och läcka.
Den vanligaste orsaken till inkontinens efter operation av prostatacancer är dock att sfinktern (slutmuskeln) mellan urinblåsan och urinröret, som reglerar om urinen ska släppas ut eller inte, har skadats.
Vad man kan göra själv mot inkontinens efter prostataoperation
Bäckenbottenträning både före och efter operation
Bäckenbottenträning rekommenderas både före och efter operation för prostatacancer för att minska besvär med inkontinens. Träningen är lättare att lära sig några veckor före operationen eftersom smärta och muskelförändringar efteråt kan göra det svårare. Efter operationen, när katetern har tagits bort, hjälper träningen att stärka musklerna och förbättra blodflödet till sfinktern, vilket påskyndar återhämtningen.
Man ska inte göra bäckenbottenträning så länge som katetern finns kvar eftersom det kan ge skador på urinrörets slemhinna och leda till svårigheter att tömma blåsan.
Här finns instruktioner om hur bäckenbottenträning efter operation av prostatacancer går till.
Blåsträning efter operation
Katetern brukar sitta kvar i en till två veckor efter en operation fl´ör prostatacancer. Precis när den har tagits bort ska man gå på toaletten när man känner sig kissnödig och inte vänta för länge eftersom det är viktigt att blåsan börjar fungera normalt igen.
Så småningom är det bra att försöka vänta lite längre innan man kissar. Om blåsan vänjer sig vid att tömmas på små mängder urin blir den överkänslig för uttänjning (överaktiv blåsa). Därför ska man träna på att hålla sig och inte kissa i förebyggande syfte. Det är normalt att det går 3–4 timmar mellan urineringarna.
Behandling av inkontinens
Om besvären med inkontinens inte går över trots bäckenbottenträning och blåsträning finns andra behandlingsalternativ. Det finns läkemedel, så kallade antikolinergika, som kan minska besvären med överaktiv blåsa. Läkemedlet blockerar en del av nervaktiviteten i blåsan, särskilt i den fas där urinblåsan fyller sig, och på detta sätt dämpas det trängande behovet av att kissa.
Man kan också få hjälp att prova ut olika inkontinenshjälpmedel som förskrivs av vårdpersonal.
Om inkontinensen beror på en förträngning i urinröret kan man behöva en operation för att vidga urinröret.