Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | Prostata

Prostataoperation

Ibland behövs operation för att prostatan är för stor. Ingreppen är olika beroende på om prostataförstoringen beror på godartad prostataförstoring eller prostatacancer


Uppdaterad den: 2024-10-04

Annons

Vad är prostatan?

Prostatakörteln kallas också blåshalskörteln. Prostatan sitter precis under urinblåsans utlopp, så att urinröret går tvärs igenom körteln. Körteln har en stödfunktion under blåsan, och den producerar den vätska som bland annat ger sädescellerna (spermierna) näring och bidrar till att de håller sig flytande.

Prostatakörteln växer kraftigt vid puberteten till normal vuxen storlek. Hos många män, men inte hos alla, fortsätter körteln att växa hela livet, och med stigande ålder kan många uppleva problem på grund av förstorad prostata. De allra flesta upplever bara godartad prostataförstoring. Men prostatan kan också växa på grund av cancer. Prostatacancer är den vanligaste cancerformen hos män. Det upptäcks cirka 10 000 nya fall av prostatacancer i Sverige varje år.

Besvären vid förstorad prostata beror på att den första delen av urinröret omsluts av prostatan. När körteln växer kläms den här delen av urinröret ihop något och blir lite trängre. Det leder till att kraften på urinstrålen minskar. Efter hand kan det bli ett så stort motstånd att man inte klarar av att tömma blåsan fullständigt. När blåsan inte går att tömma blir den också full snabbare, vilket gör att man måste kissa oftare. Många får problem med att de måste gå upp på natten och kissa och märker också att det tar längre tid att tömma blåsan. Störd nattsömn är en vanlig orsak till att män tar kontakt med läkare för det här problemet.

Annons
Annons

Prostataoperation eller läkemedel

Förstorad prostata

De flesta slipper operera prostatan. Vid godartad prostataförstoring finns det läkemedel för att underlätta vattenkastningen (se texten Svårt att kissa på grund av godartad prostataförstoring). Men ibland blir prostatakörteln så stor att det inte räcker med bara läkemedel. Då kan det behövas en operation.

Vid prostatacancer finns det nationella riktlinjer för behandling, och behandlingen varierar med tumörens storlek och lokalisering. Kirurgiskt avlägsnande av prostatan är vanligt i detta sammanhang.

Operation av prostata kan ske på två olika sätt, antingen genom urinröret eller via magen, strax ovanför blygdbenet. 

Operationen genom urinröret kallas TURP, en förkortning för transuretral resektion av prostata. Genom ett rör i urinröret skär kirurgen, med hjälp av en elektrisk kniv, bort prostatavävnad som ligger runt översta delen av urinröret. Därmed underlättas avflödet av urin. Detta ingrepp är vanligt när prostatakörteln bara är måttligt förstorad.

Operationen via magen är vid godartad förstoring av prostatan och prostatacancer två helt skilda ingrepp. Vid godartad förstoring avlägsnas den förstorade delen av prostatan, medan hela körteln tas bort vid prostatacancer.  Ofta görs denna operation som en titthålsoperation (laparoskopi) där kirurgen får hjälp av en robot. Ibland krävs dock en öppen operation. 

Vilka besvär kan man få efter en prostataoperation?

TURP (transuretral resektion av prostata)

I slutet av ingreppet läggs en kateter i urinröret till blåsan. Denna används för att skölja blåsan ren på blod. Katetern tas bort efter ett till två dygn och när vattenkastningen fungerar får man lämna sjukhuset. De första veckorna efter ingreppet kan det fortfarande finnas en del blod i urinen, men efter fyra till sex veckor har de invändiga såren som regel läkt och blodet är borta. Under samma period kan många uppleva lite ömhet och obehag vid vattenkastning. Man är också extra utsatt för urinvägsinfektion under den här perioden. Vid feber eller plötslig ökning av obehaget vid vattenkastning kan det vara bra att ta kontakt med vården för kontroll av urinen.

Operation av prostatan från magen

Även vid det här ingreppet lägger man in en kateter de första dagarna. Men även här normaliseras förhållandena relativt snabbt, och inom de första sex veckorna har de flesta normal och smärtfri vattenkastning.

Annons
Annons

Komplikationer efter prostataoperation

Urinläckage är vanligt de första veckorna efter ett ingrepp, men detta blir bättre efter hand som den första irritationen dämpas. Varaktigt urinläckage (inkontinens) är ett problem som ibland uppstår efter en prostataoperation.

Impotens efter prostataoperationen kan också förekomma.

Förmågan att få barn försvinner, även hos dem som bevarar potensen. Den största delen av sädesvätskan kommer från prostata, och lagras i sädesblåsorna på baksidan av prostatan. Sädesblåsorna tömmer säden genom fina kanaler genom prostatan och in i urinröret. Vid båda ingreppen förstörs dessa kanaler, så att säden töms in i blåsan (retrograd ejakulation). Den sexuella utlösningen är därför i det närmaste helt torr även om upplevelsen annars är normal. Vid den första vattenkastningen efter orgasm kan man märka att urinen är blekgul eftersom den innehåller sädesvätska.


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.