Övervakning kan vara bra metod vid prostatacancer
Enligt en svensk studie kan övervakning ibland vara att föredra i stället för att ge behandling direkt för vissa personer med tidig prostatacancer, skriver Dagens Medicin på nätet. Vilken behandlingsmetod som är bäst vid tidig prostatacancer då tumören ännu inte hunnit sprida sig är omdiskuterat. Några av alternativen är att direkt genomföra kirurgi eller strålning i botande syfte. Ytterligare en strategi är att övervaka patienterna för att eventuellt sätta in behandling senare om det anses nödvändigt.
Nu har en grupp svenska forskare samlat och analyserat uppgifter från Nationella prostatacancerregistret om 6 840 män, varav samtliga var under 70 år och hade lokaliserade tumörer med låg eller medelhög risk för spridning. Mellan 1997 och 2002 inleddes övervakning för 2 021 av männen medan 3 399 av männen fick sin prostatakörtel bortopererad och 1 429 män strålbehandlades, skriver Dagens Medicin.
När männen följdes upp åtta år senare visade siffror att av de män som fått övervakning var dödligheten i prostatacancer 3,6 procent. Och av dem som genast fått behandling var motsvarade siffra 2,7 procent. Men trots skillnaden i dödlighet anser forskarna bakom studien att övervakning ändå kan vara en lämplig strategi för män med tumörer med låg risk, eftersom dödligheten i prostatacancer var så pass låg även i den grupp som fick övervakning.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu