Håkan fick prostatacancer - väljer att se sig som frisk
När Håkan Florin 2010 fick beskedet att han hade prostatacancer bestämde han sig för att inte hålla tyst och skämmas som så många andra män. Nu är han ”prostatagubben” med hela Karlstad och lever för att berätta om sina erfarenheter.
När Netdoktor ringer upp Håkan Florin är han ute på stan i Karlstad med insamlingsbössa och samlar in pengar till Prostatacancerföreningen. Sedan han gick i pension lägger han i princip all ledig tid på att informera om prostatacancer och underlätta för de drabbade.
– Jag är bara 64 så jag skulle egentligen ha jobbat ett tag till men jag känner inte att pengar är viktigt längre. Som pensionär lever jag ett fantastiskt liv och kan göra vad jag vill. Jag sysslar med något meningsfullt och njuter varje dag, säger han.
Prostatacancern upptäcktes efter ett PSA-prov
För fem år sedan var Håkan Florin hos läkaren för att ta ett blodprov. Av ingen anledning alls fick han för sig att be om ett PSA-prov också, ett blodprov som kan visa tecken på prostatacancer. Läkaren frågade om Håkan hade några symtom.
– Det hade jag inte, så jag vet inte var jag fick det ifrån. Men läkaren gick med på att göra testet.
Upplever du potensproblem och är intresserad av behandling?
Nu söker vi deltagare till en studie med ett läkemedel under utveckling för behandling av erektil dysfunktion (potensproblem). För att delta behöver du uppleva potensproblem och vara motiverad till att få behandling. Du får ersättning för ditt deltagande och bidrar samtidigt till viktig forskning.
Ingivelsen kan ha räddat Håkan Florins liv. PSA-värdet var förhöjt och ytterligare undersökningar visade att han hade prostatacancer i ett tidigt stadie. Men precis som i Håkans fall är det ovanligt med symtom i ett tidigt skede och hos de flesta drabbade upptäcks cancern inte förrän den redan spritt sig och börjat ge symtom som urinträngningar eller värk i rygg eller bäcken.
– Det snurrade som en tombola i huvudet på mig när jag fick beskedet.
Viktigt att tillåta sig att känna sorg
Flera olika behandlingsmetoder presenterades. Han bestämde sig för operation. Ingreppet gick bra och Håkan Florin hade turen att slippa vanliga biverkningar som erektionsproblem eller trängningsinkontinens. Men han skulle önska att fler män vågade berätta om de problem som kan uppkomma efter en prostatacancerbehandling.
– Det är klart att det är enkelt för mig att prata om det här med erektion när jag själv inte har några problem, men det är många män som skäms i onödan och därför inte får den hjälp de kan få.
Efter en tid kom Håkan Florins cancer tillbaka. För att inte hamna under isen har han pratat mycket om sin sjukdom med vänner. Och så har han tillåtit sig att vara riktigt ledsen emellanåt.
– Jag har gråtit floder. För mig har tårarna fungerat som en ventil, jag har kunnat släppa ut allt det jag har burit inombords. Män som tror att de alltid behöver vara starka utåt lider nog pest och pina av en sådan här sjukdom.
Väljer att se sig som frisk
Andra gången genomgick han strålbehandling.
– För mig var det tur att jag valde operation första omgången. Man kan stråla efter en operation, men däremot vill inte läkarna operera efter strålning. Då har strålbehandlingen redan förstört så mycket frisk vävnad att en operation skulle medföra extra risker.
Även den andra behandlingen lyckades och några år har gått sedan dess. Det dröjer ytterligare många år innan Håkan Florin är officiellt friskförklarad, men själv väljer han att se sig som frisk redan nu.
– Visst är det möjligt att cancern kommer tillbaka ännu en gång, men det kan jag inte gräva ner mig i. Nu tänker jag njuta av livet.
Kommentera denna artikel
HAR OPERERAT BORT PROSTATA.HAR FÅTT ÅTERFALL OCH BLIVIT STRÅLAD EFTER DET.
4 Månader efter strålning var psa 74. Vad blir nästa steg efter detta
Nu vet jag inte om andra modernare kriterier gäller, än de man gick efter när jag för 27 år sedan botades från prostatacancer.
Då gällde:
Om cancern hade spritt sig utanför prostatan, eller inte. Botbar eller inte botbar.
Botbar innebar att man erbjöds "Brashy" där man strålar direkt in i tumören för att inte förstöra friska organ i närheten.
Har cancerns pritt sig anses man inte som botbar och därför behöver man ingen Brashy.
Det säger sig själv att ett sönderstrålat underliv inte gynnar potensen och jag har aldrig hört kompisar eller bekanta som strålats för prostatacancer som har ett normalt sexliv.
Män skäms över det som finns mellan benen och ljuger gärna för att framstå som virila.
Inga har kommenterat på denna sida ännu