Så kan assisterad befruktning förenklas
Den aktuella metoden kallas Sperm DNA fragmentation index (DFI) och avslöjar om mannens spermier har kromosombrott, vilket ger sämre fruktsamhet. Tekniken är ett komplement till andra analysmetoder som bedömer spermiekvalitet såsom antal, utseende och rörlighet.
Nu visar en svensk studie från Lunds universitet, som är den hittills största inom området, att DFI-analyser ökar chansen för en lyckad assisterad befruktning. Forskningen bygger på en undersökning utförd på fler än 1 600 ofrivilligt barnlösa par som sökt hjälp hos Reproduktionsmedicinskt Centrum vid Skånes universitetssjukhus i Malmö. Alla deltagande män fick genomgå en DFI-analys.
Vill ge individanpassad behandling
Paren som ingick i studien fick antingen assisterad befruktning enligt standardmetoden IVF (in vitro fertilisering) eller ICSI (intracytoplasmatisk spermeinjektion). Standardmetoden innebär att det utplockade ägget placeras i en skål med en större mängd spermier i en inkubator. Vid ICSI väljs istället en spermie ut som förs in i ägget med en nål.
– I de par där mannen hade stor andel kromosombrott var det bäst chans till graviditet när man använde ICSI istället för IVF. DFI-analysen gör det därmed möjligt att individanpassa behandlingen och öka chansen att få barn, säger Krzysztof Oleszczuk som är doktorand vid Lunds universitet och läkare på Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.
Hans kollega fortsätter:
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
– Vi hoppas att resultaten kan leda till att ofrivilligt barnlösa kan erbjudas den mest effektiva behandlingen direkt. Att genomgå misslyckad assisterad befruktning kan vara krävande både fysiskt och psykiskt, särskilt när det sker upprepade gånger, säger Aleksander Giwercman som är professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.
Har varit mycket fokus på kvinnan
Nu planeras en uppföljande multicenterstudie som inbegriper tre danska sjukhus i Köpenhamn.
– Traditionellt har det varit störst fokus på kvinnan när ett par har svårt att få barn. Men vår forskning och erfarenhet visar att det är viktigt med en noggrann genomlysning av båda partner, säger Aleksander Giwercman i pressmeddelandet.
Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu