Ljusglimtar i årets cancerrapport – trots ökning
Varje dag får 170 personer i Sverige veta att de har drabbats av cancer. År 2040 beräknas antalet diagnoser överstiga 100 000 per år och samhällskostnaderna uppgå till närmare 70 miljarder kronor, en fördubbling jämfört med i dag.
Läs också: Ren och skär otur ofta orsaken till cancer
Cancertyp en fråga om klass?
Rapporten visar att det är prostatacancer, bröstcancer och hudcancer som står för de absolut vanligaste formerna att drabbas av. Den sistnämnda är dessutom den typ som ökar allra mest. Det beror främst på vårt förhållningssätt till solande.
Läs också: Svenskars dåliga solvanor orsakar hudcancer
– Det handlar inte om omedvetenhet längre. Vi vet om att det är farligt att utsättas för skadlig sol, men ändå exponerar vi oss på det osunda sättet vi gör, säger Generalsekreterare för cancerfonden Ulrika Årehed Kågström.
”Livet med hiv” – en ny podd från Posithiva Gruppen
”Livet med hiv” är en helt ny podd från Posithiva Gruppen, Sveriges största patientorganisation för personer som lever med hiv. Podden innehåller både personliga och professionella reflektioner kring hur det är att leva med hiv i Sverige idag.
Hon ser även en socioekonomisk förklaring till vilka som drabbas och varför.
– De som har råd att åka till Thailand drabbas kanske i större utsträckning av hudcancer medan fler lågutbildade exempelvis får lungcancer, säger hon.
Läs också: Cancerläkaren Svetlana slutade själv som patient
Förbättrad livsstil kan förebygga 30 procent
Rapporten visar också en bild av att vi statistiskt sätt faktiskt kan förebygga 30 procent av cancerfallen genom god och hälsosam livsstil. Det innebär att anledning till att fler drabbas beror hur vi väljer att leva våra liv kopplat till kost, motion, rökning och alkoholkonsumtion.
Positiv bild trots allt
Men även om fler får diagnosen cancer blir i takt med det också fler botade eller åtminstone lever längre med sjukdomen. Gällande testikelcancer är överlevnad exempelvis 95 procent. Och 65 procent lever i snitt tio år efter att given cancerdiagnos.
Enkätundersökning om prostatacancer
Har du eller någon i din närhet prostatacancer eller tidigare haft? Då kan du nu delta i en enkätundersökning som syftar till att öka kunskapen om vården för personer med prostatacancer.
Under de senaste åren har bättre verktyg tagits fram som mer effektivt kan diagnostisera och även behandlingsmetoderna har utvecklats. Det finns alltså flera ljusglimtar att hålla sig fast vid – även om mycket arbete kvarstår.
Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu