Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fotbollsspelare löser problem bäst


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2012-04-05

Annons

Hur bra en elitfotbollsspelare kommer att bli kan vara möjligt att förutse med ett psykologiskt test. Det visar en ny studie från Karolinska Institutet och för första gången tror sig forskarna ha den vetenskapliga nyckeln till det som tidigare mystiskt beskrivits som ”speluppfattning” hos framgångsrika fotbollsspelare.

Enligt forskarna på KI är speluppfattning inte något mystiskt och obegripligt. De menar att det snarare handlar om förmågan att vara kreativ i stunden och hela tiden se nya lösningar på problem, snabbt ändra taktik och revidera tidigare beteenden som inte fungerar. Detta kallas för exekutiva funktioner.

Annons
Annons

– Våra hjärnor har specifika system som jobbar med information just på ett sådant sätt, och inom kognitionsvetenskapen finns det vedertagna metoder för att mäta hur välfungerande en persons exekutiva funktioner är, säger Predrag Petrovic vid institutionen för klinisk neurovetenskap.

Studien omfattar 57 fotbollsspelare från allsvenskan och division 1, både från dam- och herrserierna. Forskarna kunde då se att fotbollsspelare i båda grupperna var rejält mycket bättre i exekutiva test än normalbefolkningen. Men de kunde också se att spelarna i allsvenskan fick mycket bättre resultat i dessa test än spelarna i division 1.

Nästa steg i studien var att jämföra testresultaten med hur bra fotbollsspelarna var i verkligheten ute på planen. Resultaten visade att de klart fanns ett samband mellan hur bra resultat spelarna hade i det exekutiva testet och hur många poäng de gjorde på fotbollsplanen.&nbsp

&nbsp– Man skulle kunna tänka sig att kognitiva test av det här slaget i framtiden blir ett verktyg för att ta fram nya, framgångsrika fotbollsspelare. Huruvida man också kan träna upp de exekutiva funktionerna på ett sådant sätt att det syns på fotbollsplanen är något som vi måste studera ytterligare. Men troligen finns här både en nedärvd komponent och en träningsbar del, säger Torbjörn Vestberg, psykolog och studiens försteförfattare.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.