Fler män ska våga söka sjukvård
Majoriteten av män lever mindre hälsosamt än kvinnor, och männen är även sämre på att uppsöka läkare vid hälsoproblem. Maskulinitetsnormen, som går ut på att en man ska vara stark och osårbar, står ofta i vägen för mäns hälsa, menar Stina Backman. Hon är lektor vid Tema Genus vid Linköpings universitet och har forskat om manlig ohälsa och sjukdom.
– Vid tillstånd av ohälsa känner man sig ofta liten, rädd, svag och beroende. Det går stick i stäv mot traditionella maskulina ideal. I populärkulturen finns också ett väldigt tydligt raljerande kring manlig ohälsa. Man skämtar på den sjuke mannens bekostnad, säger hon till Dagens Medicin.
Söker sjukvård sent
Idag vet man att män i snitt lever fyra år kortare än kvinnor. De är mer utsatta för våld och olyckor, men männen drabbas även i större utsträckning av hjärtinfarkt, cancer och missbruk. Forskningsstudier visar också att många män mår sämre än de vill ge sken av. Resultatet blir att de söker sjukvård i ett senare skede samt att de mer sällan talar om sin ohälsa.
Årets Movember-kampanj vill belysa frågan och få fler män att våga söka sig till sjukvården. Bland andra deltar hela Svenska hockeyligan i kampanjen.
– Att normalisera ohälsa och göra det till något mindre skambelagt är ett viktigt bidrag. Ett ansikte utåt, någon som vågar stå upp och prata om de här sakerna, kan absolut ha en positiv effekt, säger Stina Backman till tidningen.
Upplever du potensproblem och är intresserad av behandling?
Nu söker vi deltagare till en studie med ett läkemedel under utveckling för behandling av erektil dysfunktion (potensproblem). För att delta behöver du uppleva potensproblem och vara motiverad till att få behandling. Du får ersättning för ditt deltagande och bidrar samtidigt till viktig forskning.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu