Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Få söker hjälp för sin nokturi

Mer än hälften av alla över 50 år lider av störd sömn då de tvingas gå upp och kissa på natten. Men få känner till att det finns behandling mot besvären och avstår därför från att söka hjälp.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2016-03-09

Annons

Det finns en stor kunskapslucka vad gäller nokturi och endast två av tio drabbade söker sig till vården. Hälften av dem som har sökt hjälp uppger att de fortfarande inte känner till vad nattkissning kan bero på. Något som tyder på att kunskapen om nokturi är bristfällig även inom hälso- och sjukvården. Det visar en undersökning av Netdoktor vilken bygger på uppgifter från över 4 500 personer. Undersökningen, HarDuNokturi.se, är till för att öka och sprida kunskap om folksjukdomen nokturi och vänder sig till drabbade, dess anhöriga samt till personal inom sjukvården.

– Undersökningen från Netdoktor är mycket intressant då den bygger på uppgifter från ett stort antal personer som lider av nattkissning. Jag hoppas att kunskapskampanjen leder till att fler söker hjälp. Särskilt för den stora gruppen äldre patienter ökar bland annat risken för fall och frakturer när de ska ta sig upp till toaletten mitt i natten, säger Netdoktors expert Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska Universitetssjukhuset i Huddinge, och en av läkarna bakom kunskapsöversikten.

Orsak till nattkissning

Nokturi drabbar både kvinnor och män i alla åldrar, men ökar med stigande ålder och fler än hälften av alla över 50 år får besvären. Genom att kroppen normalt ökar utsöndringen av hormonet vasopressin under natten bildas mindre urin, vilket ger en ostörd vila. Vid nokturi är halterna av hormonet tvärtemot för låga och kroppen producerar för mycket urin, så kallad nattlig polyur, vilket resulterar i att individen vaknar. Nära 70 procent av de som deltog i undersökningen angav att de gick på toaletten två till tre gånger per natt, vilket är ett problem då det medför trötthet på dagen.

Annons
Annons

Möjlighet till behandling

Det främsta skälet är att många undviker att söka hjälp är att de inte känner till att behandling finns, enligt undersökningens resultat. Ett exempel är behandling med desmopressin, ett hormon som är snarlikt det kroppsegna hormonet vasopressin, vilket minskar urinproduktionen. Netdoktors kunskapstest, informationsblad och uppföljande mejl ger deltagaren även tips för att minska nattkissandet samt vilka behandlingsmöjligheter som finns. Baserat på uppföljningsmejl från deltagarna har över hälften uppgett att de som ett resultat av kampanjen antingen sökt eller har för avsikt att söka läkarhjälp för sin nattkissning.

Det är upp till läkarna att göra en utredning och bedömning om vilken behandling som kan minska urinmängden på natten, vilket baseras på bakomliggande orsaker. Vid utredningen ingår att patienten fyller i en så kallad miktionslista, där tidpunkt och volym av urin vid varje toalettbesök antecknas under några dygn. I Netdoktors upplysningskampanj finns en miktionslista med instruktioner som går att skriva ut och använda inför läkarbesök. Hittills har fler än 2 200 personer laddat ned listan.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.