Dödligheten i prostatacancer kan halveras
Dödligheten i prostatacancer skulle nästan kunna halveras om man införde allmänna PSA-tester bland män över 50. Det visar resultat från en studie i Göteborg, rapporterar nyhetsbyrån TT. Socialstyrelsen är dock inte övertygad av studien och ändrar inte sin inställning i första taget.
– Med screening (regelbundna rutinkontroller) får vi en betydande överbehandling av män som inte hade blivit sjuka i sin prostatacancer över huvud taget, säger Ola Bratt, docent i urologi och överläkare vid Helsingborgs lasarett, till TT.
Ola Bratt är en av dem som ingår i Socialstyrelsens expertgrupp som utformar riktlinjer för cancervården i landet. I dag finns det ett så kallat screeningprogram för bröstcancer, mammografi, men det saknas för män, något som patientföreningen Prostatacancerförbundet väcker stark kritik mot.
– Det är en jämlikhetsfråga, för kvinnor finns mammografi och vi vill ha motsvarande ”pappografi”. Det finns ett icke föraktligt antal män som har svårt att få provet taget eftersom deras läkare av olika anledningar inte tycker att det är bra. Dessutom har vi nu svar på vitt att PSA-screening minskar dödligheten, säger Esbjörn Melin på förbundet, till TT.
 
Enligt nya resultat från en pågående studie i Göteborg, har 20 000 män lottats till att antingen få regelbunden PSA-testning eller ingå i en kontrollgrupp när de var mellan 50 och 65 år. När männen följdes upp 14 år senare var dödligheten i prostatacancer nästan hälften så stor bland männen i screeninggruppen jämfört med de andra. Jonas Hugosson, professor och överläkare vid avdelningen för urologi vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, är en av dem som står bakom studien.
– Med de här resultaten känns det svårt att inte rekommendera män att PSA-testa sig. Om vi nu har en strategi som kan halvera dödligheten känns det ytterst tveksamt att inte använda den, säger Jonas Hugosson.
Dessutom visar studien att risken för onödiga behandlingar inte var högre bland männen i studien än vad som exempelvis är fallet vad gäller mammografi.
Socialstyrelsen kommer i höst att påbörja arbetet med att uppdatera cancerriktlinjerna, som är från 2007.
Upplever du potensproblem och är intresserad av behandling?
Nu söker vi deltagare till en studie med ett läkemedel under utveckling för behandling av erektil dysfunktion (potensproblem). För att delta behöver du uppleva potensproblem och vara motiverad till att få behandling. Du får ersättning för ditt deltagande och bidrar samtidigt till viktig forskning.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu