Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Där testas p-piller för män

Nu har forskare i Indonesien tagit fram ett p-piller för män, som under kommande året ska testas på ett hundratal personer. Om preventivmedlet håller måttet räknar myndigheterna med att godkänna det redan 2019.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-09

Annons

P-pillret är baserat på växten Justicia gendarussa, vilken har använts av män från en ursprungsbefolkning på Papua för att undvika oönskade graviditeter. Enligt Bambang Prajogo, forskare vid Airlanggauniversitetet i Surabaya, har läkemedlet en enzymeffekt som hindrar spermier från att tränga in i ägget och befrukta det.

Nu drar den ettåriga studien, där ett hundratals par är inkluderade, igång. Förhoppningarna är att preventivmedlet ska godkännas av det indonesiska läkemedelsverket redan nästa år. Något som i så fall skulle bli det första preventivläkemedlet i världen för män. Det rapporterar Vetenskapsradion.

Tidigare forskning om p-pillret

Tidigare har kliniska studier gjorts på totalt 470 par, dock som längst under en tremånadersperiod.

Annons
Annons

– Bara ett par blev gravida så de gröna indonesiska p-pillren för män skyddar till 99,9 procent, säger Bambang Prajogo, och tillägger att bortsett från ökad sexlust har det inte registrerats några biverkningar.

Skepsis bland internationella fertilitetsforskare

Men än så länge är endast djurförsök vetenskapligt publicerade och internationella fertilitetsforskare är skeptiska till att p-pillret för män håller vad det lovar.

– Jag är skeptisk till både att verkningsmekanismen skulle vara tillräcklig för att det skulle bli effektivt som preventivmedel och den vetenskapliga kvalitén. Men det låter ju fortfarande spännande tycker jag, säger Kristina Gemzell Danielsson, professor i gynekologi vid Karolinska institutet.

Vidare deltar Kristina Gemzell Danielsson i en internationell studie kring en p-salva för män.

Annons
Annons

Läsarfråga: Jag har ett PSA-värde på 13, är det för högt? Läs svaret här från Lars J Norlén, docent i urologi »

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=6899073

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.