Jag har börjat undra om jag kan ha testosteronbrist sedan jag läste en artikel om sjukdomen. Jag har små testiklar, tunna muskler, klen skäggväxt och blir lätt deprimerad eller nere. Det som kanske motsäger diagnosen är att jag också har en hel del akne, mest på rygg, rumpa och bröst men även lite i ansiktet. Utesluter det "TB", kanske är det bara sån jag är? Som jag har förstått det finns det heller ingen riktig behandling av TB för vuxna utan bara nångon slags testosteronersättning som man måste ta varje dag resten av livet eller? Jag har däremot läst lite om ett tillväxthormon Somatropin, som på något sätt skulle kunna aktivera någon slags regeneration av puberteten eller nybyggning av muskler och reparera "fel". Skulle det kunna hjälpa mig att ta itu med det här? Kan man i så fall få Somatropinersättning av läkare för testosteronbrist eller är det bara för människor med andra bekymmer?
På det du beskriver, har du vissa symtom, som skulle kunna tyda på testosteronbrist, och att du har acne, behöver inte utesluta detta. Som du skriver, är den vanligaste behandling av testosteronbrist ersättning med testosteron.
Testosteronproduktionen från testiklarna styrs av hormon från hypofysen, och ibland ger man det i stället, men innan man behandlar med någonting, är det nödvändigt att man har genomgått en noga utredning.
Angående din fråga om tillväxthormon, så produceras det i hypofysen under hela livet, oregelbundet och de högsta värdena nattetid. Tillväxthormonproduktionen är störst under puberteten och sjunker sedan långsamt under vuxenlivet. Tillväxthormon behövs för en normal tillväxt under barn- och ungdomsåren. Vid tidig uttalad och obehandlad brist kan längden som vuxen stanna vid 125 cm. Även hos vuxna är tillväxthormon viktigt bland annat för att bygga upp muskelmassan och benstommen. För att ta reda på om man har brist på tillväxthormon måste man genomgå en omfattande utredning, och endast svår brist på tillväxthormon är godkänd för behandling.
Jag vill föreslå att du tar kontakt med din husläkare för en undersökning. Husläkaren kan senare ev. remitera dig till specialist.