Hej, Jag är en kille på 16 år som har seriösa problem med rodnad i ansiktet (kinderna). Jag blir röd om kinderna under pinsamma tillfällen, när det är varmt, när det är kallt och när jag till exempel har varit ute och sprungit. Jag vet inte om jag orkar leva med detta längre. Varför just jag? jag gick till skolsystern för fyra månader sedan och hon säger att det kommer att gå över. Har haft så här i cirka sex år nu och vill få ett slut på det.
Hej,
Som du säkert redan har läst på "nätet" så är rodnad vid stress eller pinsamma tillfällen något som vårt autonoma nervsystem styr och vi kan inte påverka det nämvärt. Många ser rodnad som "pinsamt". Egentligen är det en evolutionärt mycket gammal företeelse som kan ha fördelar också. Det är en del av vårt kroppsspråk som vi inte kan påverka och som säger oss att den som rodnar vid till exempel argumentationer och dylikt är känslomässigt engagerad och bryr sig, det vill säga har ett ärligt och äkta engagemang. Den ger oss också en tidig signal om att vissa ämnen kanske inte uppskattas av alla vid diskussioner, rodnaden är då ett subtilt tecken som gör att vi blir varse om detta utan att vi behöver sätta ord på det.
Den rodnad du beskriver är vad vi kallar för en fysiologisk rodnad och ska inte blandas samman med den rodnad som kan ses efter alkoholförtäring, vid övergångsåldern, vid läkemedelsanvändning eller vid vissa medicinska sjukdomstillstånd. Att rodnad kan uppstå efter att man vistats i kyla och värme beror på att kärl som delvis dragit sig samman i kyla för att bibehålla värmen i mer vitala organ som hjärnan och hjärtat åter kan vidgas när kroppen blivit varm, vid värme gör kärlen tvärtemot och vidgar sig mer än vanligt för att släppa ut överskottsvärme så att inte kroppen blir överhettad.
När det gäller vad man kan göra åt ofrivillig rodnad så kan man pröva olika sätt. Att successivt utsätta sig för situationer som ger rodnad för att se om man kan bemästra detta kan vara en väg. Eventuellt skulle du behöva få lite handledning och lite tips på hur du ska tänka och agera. Eventuellt kanske du kan få lite hjälp av kuratorn i skolan eller på vårdcentralen.
Ett ytterligare behandlingsalternativ om du också blir ostadig på rösten eller blir skakig i händerna när du står i centrum och pratar kan vara att pröva en låg dos så kallad beta-blockerare som kan göra att dessa symtom försvinner. Det finns också ytterligae behandlingsalternativ, rent generellt tycker jag att det bästa är om det går att undvika läkemedel. Jag tycker personligen att de ska användas som sista utväg.
Skolsyster har delvis rätt i att detta symtom brukar bli bättre med ålder och erfarenhet men det kan ta tid och upplever du det som ett stort problem för dig så ta då kontakt med kuratorn eller din husläkare så ska du se att du kan få tips eller bli remitterad till någon som kan minska symtomen framför allt vid stresssituationer.
Vänliga hälsningar,
Mikael Lehtihet