Det anses ju att om man har nedsatt njurfunktion så skall man vara restriktiv med proteiner, Gäller detta enbart animaliskt protein eller även vegetabiliskt som det som finns i baljväxter som linser och bönor?
Tyvärr, vegatabiliskt protein är lika skadligt som animaliskt för njurpatienter med nedsatt njurfunktion. Men litet protein behöver även de och gränsen nedåt brukar sättas vid 0,6 gram per kg kroppsvikt som även de mest utsatta behöver. Någon reduktion av proteinintaget brukar inte ordineras förrän njurfunktionen sjunkit under 30 % av det normala. Nu ska vi ju alla äta mer grönt och det kan tala för vegatabiliskt protein men för njursjuka kompliceras det av att grönt innehåller med kalium och det har njursjuka ofta svårt att balansera. Så det här med kost och njursjukdom är rätt komplicerat och det är bäst att stämma av med sin läkare innan man ändrar för mycket själv!
Bästa hälsning,
Mattias Aurell
Professor emeritus, njurmedicin