Jag har sedan drygt ett år blivit behandlad för testosteronbrist. Började med testogel och gick efter ett tag över till Nebidoinjektioner. När behandlingen påbörjades låg jag på 8.4 nMol och jag ligger nu på betydligt bättre och mer normala nivåer, 27-31 nMol. Allt väl så långt. Några biverkningar har uppkommit, såsom kraftigare hårväxt och acneproblem som jag försöker hantera efter bästa förmåga. Däremot uppkom idag ny information som har besvärat mig efteråt och som jag tidigare inte fått någon information om av min läkare. Jag tog upp det själv som en punkt jag ville prata om men blev helt förfärad när läkaren för första gången överhuvdtaget nämnde detta trots att behandlingen alltså pågått i över ett år. Hur påverkar Nebido spermaproduktionen? Det var min fråga. Svaret jag fick var väldigt negativt, att den är kraftigt reducerad och att det om graviditet önskas inte går att ha behandlingen utan måste avbryta den. Stämmer det? Jag vill ha ett ordentligt klarläggande här eftersom jag inte har fått det av min läkare. Hur negativ är Nebido för spermaproduktionen egentligen, upphör den helt eller är den kraftigt reducerad? När/om Nebidobehandlingen avbryts hur lång tid tar det för kroppen att återställa den normala spermaproduktionen igen. Finns det någon som helst risk att den skadas permanent som ett resultat av Nebio? Jag tänker väl lämna ett spermaprov någon gång nu när jag vet det här för att se exakt hur det ser ut för mig, men vill ha utförligt svar om det här av er. Är irriterad över att läkaren inte informerade alls om detta, förrän idag då jag själv tog upp det som en fråga.
Först ang. Biverkningar hår och acne beroende på närprovet togs i relation till föregående unjektion så kan det finnas skäl att glesa ut injektionerna med en till två vecors längre intervall. Avseende påverkan på spermieproduktion så är det viktigaste att besvara är om orsaken till att du behöver Nebidi behandling om du har en störning i testiklarnas funktion eller om orsaken är brist på styrhormon från hypofysen.
Om det är en testikelskada kan den orsaka också en störning i bildning av spermier. Effekten av Nebido på spermieproduktionen ät lätt att åtgärda och endast aktuell så länge behandling med testosteron pågår (vare sig det är Nebido, gel eller ngt annat teststerompreparat). Detta u der förutsättning att det inte redan från början fanns en skada på spermieproduktionen. Nebido har alltså ingen specifik hämmande effekt på spermiebildningen det är "bara" ett kvitto på att du har en tillfredställande testosteronbehandling.
Om testiklarna inte har ngn skada utan teststeronbristen beror på minskad insöndring av överordnade hormoner (LH,FSH) byter man behandling från Nrbido till behandling med dessa hormoner och stimulerar därmed testiklarnas produktion av såväl testosteron som spermier.