Jag undrar hur akromegali och behandlingen därav påverkar manlig fertilitet. Min kille behandlades för akromegali i 25-årsåldern. Först kirurgiskt och sedan med läkemedelsbehandling, dock ingen behandling längre. Såvitt jag förstår ligger hormonvärdena bra och stabilt nu (går på årliga kontroller). Han är inte impotent men får inte utlösning särskilt ofta. Kan det bero på nedsatt spremieproduktion? Eller är det mekaniskt? Vart vänder man sig för eventuell utredning?
Om det är så att din partner inte har utvecklat några hormonella svikter efter den kirurgiska behandlingen så ska inte sjukdomen i sig
påverka fertiliteten. Det som talar för att han inte har någon större brist på manligt hormon är att han har normal potens(?) och förhoppningsvis också sexuell lust(?) vilket till stora delar regleras av nivåerna av det manliga hormonet testosteron.
Att han har svårt att få utlösning kan bero på ett speciellt tillstånd som kallas för ejaculatio tarda som helt enkelt innebär att männen har svårt att få utlösning, framförallt i samband med samlag. Uppskattningsvis har ca 1% av alla män detta tillstånd som kan ha olika orsaker.
Ofta är det lättare att få utlösning i samband med onani än i samband med samlag vilket har gör att många tror att detta tillstånd har starka psykologiska förklaringsmodeller. Forskningen kring detta tillstånd är ganska
sparsam.
Jag skulle rekommendera din partner att diskutera detta med sin endokrinolog vid nästa tillfälle. Det finns också specialiserade centra som handlägger dessa frågeställningar både ur sexuell synpunkt och ur fertilitets synpunkt. I stockholm finns exempelvis Centrum för andrologi och sexualmedicin som handlägger alla dessa frågeställningar.