Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Intervju | Manlig hälsa

Kondom – liten effekt mot kondylom

Könssjukdomar överförs oftast via oskyddade vaginala, orala eller anala samlag. För att undvika en könssjukdom är kondom vanligen det mest effektiva skyddet. Men mot könssjukdomen kondylom, som är den vanligaste sexuellt överförda virusinfektionen, är kondomen inget säkert skydd.


Publicerad den: 2010-05-05

Annons

Kondylom är ofarliga könsvårtor som orsakas av humant papillomvirus, HPV, och smittar vid sexuella kontakter. Vårtorna är platta, långa och smala, eller blomkålsliknande, och förekommer framför allt på könsorganen och på området omkring ändtarmen. En person kan vara smittad och smittsam utan att själv vara medveten om det.

Mer info om Kondylom »

– De allra flesta som bär på viruset märker inte av någonting alls utan känner sig fullt friska och har inga symtom. Förrädiskt nog leder detta till att man kan smitta någon annan, som kan få kondylom och där könsvårtor uppstår. Och viktigt att påpeka är att även om vårtorna försvinner så kan själva viruset finnas kvar, därför är det viktigt att försöka vaccinera sig för bästa skyddande effekt, säger Annika Johnsson, överläkare på Centrum för sexuell hälsa i Malmö.

80% av befolkningen har haft viruset som ger kondylom

– Till skillnad från klamydia och gonorré som är bakteriellt överförbara infektioner är kondylom en virusinfektion. Klamydia och gonorré kan botas med antibiotika, men det funkar inte mot en virusinfektion som kondylom.

Annons
Annons

Faktum är att virusetär så pass vanligt att experter uppskattar att omkring 80 procent av svenskarna någon gång har varit infekterade, berättar Annika Johnsson.
– Hos de allra flesta läker viruset ut, men hos vissa sätter sig infektionen och vårtor uppstår i underlivet. Och har man riktigt otur kan detta hålla i sig i upp till tio år.

Kondylom är i sig inte farligt, men HPV kan leda till cellförändringar som kan leda till livmoderhalscancer, analcancer samt cancer i mun och svalg. Kondomen som vanligtvis är det mest effektiva preventivmedlet när det kommer till att skydda sig mot könssjukdomar, har inte lika stor effekt mot kondylom eftersom den inte täcker alla virusinfekterade könsdelar.
– Bästa sättet att skydda sig är genom vaccination. De viktigaste grupperna som bör vaccinera sig är de som aldrig haft sexuellt umgänge samt vuxna personer som har många sexpartners.

Pinsamt med vårtor i underlivet

I dagsläget finns ett vaccin som skyddar mot kondylom, förutsatt att det ges före sexdebuten.  Vaccinering mot HPV ingår i det allmänna vaccinationsprogrammet, och alla flickor som är födda 1999 eller senare erbjuda vaccination genom skolan. Vaccin till kvinnor mellan 13 och 17 år är rabatterat. För vuxna som vill vaccinera sig kostar en dos 1 100 kronor, och denna dos behöver man ta totalt tre gånger, berättar Annika Johnsson, som främst kommer i kontakt med personer mellan 20 och 30 år.
– Många unga lever inte i en fast relation vilket som sagt bidrar till att personer smittar varandra utan att de är medvetna om det. Men sen kan det också vara väldigt jobbigt för personer som känner till att de bär på viruset då dem känner till risken att de kommer smitta nästa person som han eller hon är intim med. Och sen är det också väldigt pinsamt att bära på sjukdomen då det uppfattas som äckligt att ha vårtor i underlivet. Så kondylom kan vara väldigt jobbigt för vissa, säger Annika Johnsson.

Är du läkare eller sjukvårdspersonal?
Läs mer om kondylom på NetdoktorPro »
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.