Tarminvagination
Vad är tarminvagination?
Tarminvagination innebär att en del av tarmen tränger in i nästa tarmsegment. Tarmens normala rörelser försöker skjuta innehållet nedåt, vilket gör att mer och mer av tarmen som har "invaginerat" kryper in i nästa tarmsegment. När tarmen förskjuts på det här sättet kan blodtillförseln till det inskjutna tarmsegmentet försvåras och den kan rubbas eller blockeras helt. Oftast är det den nedersta delen av tunntarmen som kryper in i den övre delen av tjocktarmen.
Tillståndet drabbar barn, oftast i åldern mellan tre månader och två år, men det förekommer ända upp till sex års ålder.
Symtom
Det typiska sjukdomsförloppet kännetecknas av att barnet får plötsliga magsmärtor, skrikattacker och kräkningar. Efter hand ses ofta blod och slem i avföringen. Smärtorna kommer vanligtvis i attacker som åtskiljs av smärtfria perioder på 5–15 minuter. Hög feber kan också förekomma.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Orsak
Oftast kommer sjukdomen efter att barnet har haft en virus- eller bakterieinfektion i tarmen, det vill säga efter en diarrésjukdom. I sällsynta fall kan tillståndet bero på en skada eller ett medfött fel i tarmväggen.
Diagnos
Tarminvagination är ett allvarligt tillstånd som måste åtgärdas. Det är därför viktigt att få behandling på sjukhus så tidigt som möjligt. Barn som misstänks ha sjukdomen läggs därför alltid omedelbart in på sjukhus. På sjukhuset undersöks tarmen med ultraljud eller tjocktarmsröntgen om misstanken om invagination är stor. Denna undersökning görs för att bekräfta om barnets smärtor beror på invagination av tarmen.
Behandling
Invaginationen behandlas vanligtvis genom att man sprutar in luft, saltvatten eller kontrastmedel vid en tjocktarmsröntgen. Detta gör i de flesta fall att det invaginerade tarmsegmentet pressas tillbaka till sin naturliga plats. Om den här behandlingen inte lyckas måste barnet opereras. Om tillståndet har pågått länge kan delar av tarmen ha skadats. I så fall måste en del av tarmen opereras bort.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
Prognos
Utan behandling är tarminvagination ett farligt tillstånd. Med tidig och rätt behandling är prognosen god, och det normala är att tarmen läker utan komplikationer eller bestående men.