Orsaker till tjocktarmscancer
Vad är tjocktarmen?
Tjocktarmen, kolon, är ett muskulärt, rörformat organ som mäter cirka 120 cm. Den sträcker sig från änden av tunntarmen till ändtarmsöppningen, anus, och ligger böjd och vriden i bukhålan. Övergången från tunntarmen är på höger sida i bukhålan. Där går den uppåtstigande, högra delen av tjocktarmen upp till höger sida av mellangärdet, där tarmen gör en böj och går över i den tvärgående delen som hänger i en båge ned i buken. Under vänster sida av mellangärdet gör tjocktarmen en ny böj och går över i den nedåtgående, vänstra delen av tjocktarmen. Den nedre delen av vänster tjocktarm kallas sigmoideum, innan tjocktarmen går över i ändtarmen, rektum.
Vad har tjocktarmen för funktion?
Tjocktarmen har tre huvudfunktioner:
- Att bryta ned och ta upp näringsämnen från maten.
- Att koncentrera avföringen genom att suga upp vätska.
- Att lagra och kontrollera tömningen av tarmen.
Höger sida av tjocktarmen har huvudrollen när det gäller att ta upp vätska, medan vänster sida ansvarar för att lagra och tömma avföringen.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Vad är tjocktarmscancer?
Cancer beror på omvandling av normala celler. Cancercellerna växer och formerar sig på ett onormalt och okontrollerat sätt. Obehandlad växer cancern i tjocktarmen och sprider sig efterhand genom tjocktarmsväggen till närliggande lymfkörtlar och organ. Med tiden sprider sig tjocktarmscancer till organ som ligger längre bort, som lever, lungor, hjärna och skelett.
Cancersjukdom är farlig på grund av den okontrollerade tillväxten. Den tar över friska celler, vävnader och organ genom att ta deras syre, näring och plats. De flesta fall av tjocktarmscancer är så kallade adenokarcinom, vilket innebär att cancercellerna bildas av körtelvävnad i tjocktarmens slemhinna. Man pratar ofta om kolorektal cancer eftersom rektum (ändtarmen) bara är ett annat namn på den sista delen av tjocktarmen. Cancer utvecklas ofta i rektum och kallas ändtarmscancer (rektalcancer).
Förekomst
Mellan åren 2005–2009 var medeltalet av antalet nya fall av tjocktarmscancer 1 794 män och 1 885 kvinnor, och med ändtarmscancer 1 183 män och 903 kvinnor. Per den 31/12 2009 hade 26 860 personer i Sverige tjocktarmscancer. Motsvarande siffra för ändtarmscancer var 15 799 personer. Kolorektal cancer är den tredje vanligaste cancersjukdomen. Dödsfall till följd av kolorektal cancer är den tredje vanligaste orsaken hos män efter lungcancer och prostatacancer, och den tredje vanligaste hos kvinnor efter lungcancer och bröstcancer. Förekomsten av kolorektal cancer ökar kraftigt med åldern, cirka 85 % uppkommer efter 60 års ålder.
Orsaker till tjocktarmscancer
Polyper i tjocktarmen, särskilt de som är bredbasiga, är en känd riskfaktor för att utveckla tjocktarmscancer. Ofta har man många polyper i tarmen, och vid en eller annan tidpunkt ändrar en sådan polyp tillväxtmönster och blir en begynnande cancertumör. En familjär typ av sjukdomen debuterar ofta före 40 års ålder.
En annan typ av tjocktarmscancer, kallad ärftlig icke-polypös kolorektal cancer, är också vanlig hos enstaka familjer. Hos dessa uppkommer cancerförändringar utan föregående polyper. Man har visat att den här cancerformen beror på ett genfel och det finns ett test för att fastställa felet.
Andra som har ökad risk för att drabbas av tjocktarmscancer är personer med:
- Ulcerös kolit eller Crohns sjukdom.
- Bröstcancer, livmoderscancer eller äggstockscancer, nu eller tidigare.
- Flera fall av tjocktarmscancer i familjen. Risken för tjocktarmscancer är två till tre gånger högre hos personer med föräldrar eller syskon med sjukdomen. Risken ökar om du har mer än en familjemedlem med sjukdomen, särskilt om de fick diagnosen i unga år.
Andra faktorer som kan öka risken för tjocktarmscancer:
- Kost. Om kosthållningen har betydelse eller inte diskuteras. Uppfattningen om att en kosthållning med ett högt fiberintag och få kalorier kan skydda mot cancerutveckling är omstridd. Forskning kan tyda på att fysisk aktivitet och en kost rik på frukt och grönsaker kan hjälpa till att skydda mot tjocktarmscancer.
- Övervikt. Det är bevisat att övervikt är en riskfaktor för tjocktarmscancer.
- Rökning. Det är bevisat att cigarrettrökning ökar risken för tjocktarmscancer.
- Läkemedel. Nyare studier kan tyda på att tillskott av östrogen och läkemedel mot reumatism (NSAID) kan minska risken för tjocktarmscancer.