Laparoskopisk behandling av blindtarmsinflammation
Blindtarmen är en maskformad utbuktning av tjocktarmen som sitter i högra nedre delen av magen.
Laparoskopisk behandling av blindtarmsinflammation
Blindtarmsinflammation behandlas allt ofta med laparoskopisk teknik. Detta gör sjukhusvistelsen och återhämtningstiden kortare.
Vad är blindtarmsinflammation?
Blindtarmen är en maskformad utbuktning av tjocktarmen som sitter i högra nedre delen av magen. Man vet inte vilken funktion blindtarmen har, och det anses inte farligt att ta bort den.
Man antar att en blindtarmsinflammation startar genom att det trånga hålrummet i blindtarmen täpps till.
Akut blindtarmsinflammation (akut appendicit) är en inflammation i blindtarmen som uppkommer snabbt. Om man väntar för länge innan man opererar ökar risken för att blindtarmen spricker (perforerar), något som kan leda till bukhinneinflammation eller en lokal böld (abscess).
Laparoskopisk behandling
Behandlingen är kirurgisk med borttagande av blindtarmen (appendektomi). Det görs oftast med titthålsoperation (laparoskopi), men ibland väljer kirurgen att göra en öppen operation.
Titthålsoperation innebär, jämfört med öppen operation:
- Som regel kortare sjukhusvistelse.
- Man återhämtar sig snabbare efter ingreppet.
- Ärret blir mindre.
- Längre operationstid.
För övrigt verkar det vara liten skillnad på resultaten mellan titthålsoperation och öppen operation.
Vid laparoskopisk behandling för kirurgen in ett laparoskop i bukhålan genom ett litet snitt i huden, ofta vid naveln. Laparoskopet är ett fingertjockt rör med eget ljussystem och en kamera. Kameran visar en förstorad bild av insidan av bukhålan på en skärm. Innan ingreppet börjar, blåser man in luft i bukhålan så att bukväggen lyfts upp och kirurgen får en bra överblick över organen inne i bukhålan. Bilderna ger kirurgen en bra överblick över själva ingreppet. För att kirurgen ska kunna ta bort blindtarmen förs små instrument in genom ett eller två ytterligare hål i bukväggen.
Om blindtarmen har spruckit och infektionen har spritt sig utanför blindtarmen, eller om det har bildats var, kan det vara nödvändigt för kirurgen att göra om ingreppet med en öppen operation. Denna operation görs för att säkerställa att bukhålan blir rengjord på bästa möjliga sätt. Efter operationen får man antibiotika intravenöst och måste då stanna på sjukhuset ytterligare några dagar.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.