Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tarmsjukdomar drabbar allt fler

Risken att insjukna i tarmsjukdomar är högre i Sverige jämfört med andra länder. Dock resonerar landets sjukhus väldigt olika när det kommer till kirurgisk behandling av tarmbesvär.

Publicerad den: 2015-03-23

Annons

Inflammatoriska tarmsjukdomar är ett samlingsnamn för olika sjukliga tillstånd i tarmen, exempelvis blodiga diarréer, buksmärta, ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Risken för inflammatoriska tarmsjukdomar har ökat med närmare 50 procent i Sverige sedan mitten av 80-talet, enligt ny forskning från Uppsala universitet. Studien visar att cirka 3 000 personer drabbas årligen samt att medianåldern vid insjuknandet är låg, under 40 år. Något som ställer högre krav på sjukvården eftersom det ofta handlar om livslånga sjukdomstillstånd.

Blodbristen behandlas inte korrekt

Ungefär 13 procent av patienterna med ulcerös kolit drabbades av svåra skov, och 22 procent av dessa svåra skov resulterade i att man opererade bort tjocktarmen. Dock var skillnaderna gällande kirurgi stora mellan landets sjukhus. Vid Akademiska sjukhuset i Uppsala opererades endast 7 procent av patienterna, medan siffran var 41 procent vid övriga sjukhus.

– Orsaken till denna skillnad var att man vid Akademiska sjukhuset valde att avvakta effekten av den medicinska behandlingen längre innan man tog beslut om kirurgi. Fler kunde då tillfriskna utan operation, säger Daniel Sjöberg, överläkare i gastroenterologi vid Medicinkliniken i Falun och Centrum för klinisk forskning, Dalarna, i ett pressmeddelande från Uppsala universitet.

Annons
Annons

Många av patienterna hade även blodbrist när de diagnostiserades, samt efter ett år med sjukdomen.

– Ändå fick mindre än hälften av patienterna med blodbrist korrekt behandling, trots nationella och internationella riktlinjer, säger Daniel Sjöberg i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2015-05-7 17:20 (10 år sen)

    Det tycks som att läkarna som står framför patienter med tarmproblem har tidigare erfarenheter från patienter med tarmproblem och därför slår bakut när en ny patient kommer mad samma problem. Då vet läkaren att det kommer att bli en segdragen historia med olika gissningar och mediciner som resulterar till ingenting och avlägsnar sig i tid.

    Min personliga ide varför flera människor bara rakt av får problem med tarmen är att modernmat innehåller bara skräp och tillsatser som kroppen inte tål.

    Det finns en annan grupp, den jag tillhör som aldrig i mitt liv har haft några problem med magen eller tarmen, tills jag sattes på långa och många antibiotikakurer som bevisats slår ut både goda och onda tarmbakterier. Efter två års helvete är min tarm och mage tillbaks till normalläge. Men jag äter ingenting med gluten och dricker laktosfri mjölk.
    Har du satts på långvariga antibiotikakurer så är det orsaken till dålig tarm.

  • Avatar 2015-03-24 10:26 (10 år sen)

    Och "VARFÖR" är risken att drabbas av tarmsjukdommar så mycket större i Sverige "ÄN I ANDRA LÄNDER" ?


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.