Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Receptfritt läkemedel mot springmask slut fram till i sommar

Det enda receptfria läkemedlet mot springmask kommer inte att finnas tillgängligt på svenska apotek förrän i sommar. Medicinen har varit slut sedan mitten av 2018, orsaken är bland annat att tillverkaren haft problem med framställningen av läkemedlet, rapporterar Ekot.


Publicerad den: 2019-11-20

apotek
Annons

Det enda receptfria läkemedlet mot springmask har varit slut hos leverantören sedan mitten av 2018. Tidigare var det beräknat att finnas hos leverantören strax efter årsskiftet, men så kommer det inte bli. Läkemedlet kommer tidigast finnas på den svenska marknaden igen sommaren 2020, rapporterar Ekot.

För att kunna behandla springmask måste man därför ta kontakt med sjukvården och få ett recept på ett annat läkemedel.

Läkarbesöken ökar kostnaderna för regionerna

Läkarbesök på grund av springmask har därför ökat kraftig. Mellan 2017 och 2018 ökade antalet personer som fått recept mot parasiten med 36 000, och ökningen väntas fortsätta. 

Enligt Ekots uträkningar motsvarar det ökade antalet läkarbesök en kostnad på mellan 40 och 125 miljoner kronor de senaste två åren för regionerna. Hur hög kostnaden varit beror bland annat på om det varit en nätläkare som skrivit ut recepten eller om det skett vid ett besök på vårdcentral, något som inte redovisas i tillgänglig statistik.

Kort om springmask

  • Springmask är en infektion med masken Enterobius vermicularis i tjocktarmen. Till utseendet är maskarna gulvita, trådtunna och centermeterlånga.
  • Både barn och vuxna kan få springmask. Oftast får man besvärande klåda i området runt ändtarmen, framför allt på natten. Maskarna kan också i vissa fall synas utanpå avföringen eller runt ändtarmsöppningen.
  • Springmask behandlas med läkemedel som innehåller mebendazol (receptbelagt) eller pyrvin (receptfritt) och som dödar maskar och larver.
  • För att masken säkert ska utplånas ska hela familjen behandlas, även de som inte har symtom. Eftersom läkemedlet inte påverkar äggen behöver man upprepa behandlingen efter två till tre veckor för att säkert bli av med masken.
Läs mer om springmask här >>

 

Annons
Annons

Delta i enkätundersökning om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Vi vill gärna höra om dina erfarenheter och din sjukdomshistoria för att bättre förstå hur IBD-vården fungerar och hur det är att leva med IBD - Svara på enkäten »

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/artikel/7346646
  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=7347505

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.