Patienter kan ha stomi i onödan
Varje år behöver runt 280 patienter i Sverige få sin tjocktarm bortopererad på grund av svår inflammatorisk tarmsjukdom. Oftast får patienten en stomi. Men det går att rekonstruera tarmen så att man slipper stomin. En ny studie visar dock att mindre än hälften (43 procent) av alla patienter som opererades mellan år 2000 och 2009 fått tarmen rekonstruerad, ett resultat som förvånade forskaren Caroline Nordenvall.
– Vi trodde att det skulle vara fler än så här. Forskning har tidigare visat att patienter som genomgår rekonstruktion har bättre livskvalitet än patienter som har stomi, säger hon till Dagens Medicin.
"Vet inte om att möjligheten finns"
Studien visar visserligen inte varför så få patienter får en tarmrekonstruktion men Pär Myrelid, som också ligger bakom studien, har svårt att tro att mer än hälften aktivt sagt nej till rekonstruktion och alltså föredrar att behålla sin stomi.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
– Jag tror att det i stället kan bero på att patienten inte vet om att möjligheten finns. Och det tror jag i sin tur beror på att vi kirurger och gastroenterologer inte informerar patienterna om det, säger han till tidningen.
Han tror också att läkarna bara menar väl och inte vill utsätta patienten för ännu fler tarmoperationer.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
– Man kanske tänker att nu får det vara bra. Men om man låter patienten hämta sig i ett halvår så är ju han eller hon i en helt annan situation.
Pär Myrelid anser att alla patienter som fått tjocktarmen bortopererad måste få möjligheten att med en specialist diskutera för- och nackdelar med en rekonstruktion.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu