Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Patienter kan ha stomi i onödan

Många patienter har stomi efter tarmsjukdom trots att det går att få tarmen rekonstruerad. Troligen har patienterna inte ens fått veta att möjligheten till tarmrekonstruktion finns, menar Pär Myrelid, överläkare på kirurgkliniken på Linköpings universitetssjukhus.
Annons

Varje år behöver runt 280 patienter i Sverige få sin tjocktarm bortopererad på grund av svår inflammatorisk tarmsjukdom. Oftast får patienten en stomi. Men det går att rekonstruera tarmen så att man slipper stomin. En ny studie visar dock att mindre än hälften (43 procent) av alla patienter som opererades mellan år 2000 och 2009 fått tarmen rekonstruerad, ett resultat som förvånade forskaren Caroline Nordenvall.

Annons
Annons

– Vi trodde att det skulle vara fler än så här. Forskning har tidigare visat att patienter som genomgår rekonstruktion har bättre livskvalitet än patienter som har stomi, säger hon till Dagens Medicin.

"Vet inte om att möjligheten finns"

Studien visar visserligen inte varför så få patienter får en tarmrekonstruktion men Pär Myrelid, som också ligger bakom studien, har svårt att tro att mer än hälften aktivt sagt nej till rekonstruktion och alltså föredrar att behålla sin stomi.

– Jag tror att det i stället kan bero på att patienten inte vet om att möjligheten finns. Och det tror jag i sin tur beror på att vi kirurger och gastroenterologer inte informerar patienterna om det, säger han till tidningen.

Annons
Annons

Han tror också att läkarna bara menar väl och inte vill utsätta patienten för ännu fler tarmoperationer.

– Man kanske tänker att nu får det vara bra. Men om man låter patienten hämta sig i ett halvår så är ju han eller hon i en helt annan situation.

Pär Myrelid anser att alla patienter som fått tjocktarmen bortopererad måste få möjligheten att med en specialist diskutera för- och nackdelar med en rekonstruktion. 

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om Netdoktors personuppgiftspolicy här .

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.