Multiresistenta bakterier sprider sig till flera sjukhus
Multiresistenta tarmbakterier sprids just nu mellan flera svenska sjukhus, rapporterar DN.
Det var i mellandagarna som utbrottet av en grupp tarmbakterier, vancomycinresistenta enterokocker (VRE), startade på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. När sedan patienter flyttats har smittan spridit till flera sjukhus i landet.
99 fall har upptäckts
Smittan har hittills spridit sig till universitetssjukhus i Umeå och Nyköpings lasarett. Sammanlagt har 99 fall upptäckts, rapporterar Dagens Nyheter.
– Man kan konstatera att det är samma bakteriestam på tre olika sjukhus och det ligger nära till hands att har spridits via patientöverföringar. Men exakt hur det har skett i vårt fall vet jag inte, säger hygienöverläkare Anders Johansson, Vårdhygien Västerbotten, till tidningen.
Extra säkerhetsåtgärder i Skåne
Vården i Skåne har också vidtagit extra säkerhetsåtgärder för att förhindra att smittan sprida sig där. Där odlas alla patienter som varit inlagda på något av de drabbade sjukhusen sedan årsskiftet. I väntan på provsvar får patienterna eget rum med egen toalett, skriver tidningen.
– Vi kommer att fortsätta testa patienter tills vi ser att utbrottet är avslutat. Vårdhygien har gått igenom alla rutiner på avdelningarna och hittat förbättringspotential. Vi har även sett effekt av insatser, antalet smittade har sjunkit rejält, förra veckan var det inga nya fall, säger Torbjörn Söderström, Karolinska universitetssjukhuset, till DN.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Vancomycinresistenta enterokocker (VRE)
- Enterokocker är bakterier som normalt finns i tarmfloran hos oss människor, men de kan ibland koloniserar sår, urinkatetrar med mera.
- Störst problem orsakar enterokockerna i samband med infektion, eller kolonisation av främmande material inne i kroppen, som till exempel hjärtklaffar och proteser.
- Vancomycinresistenta enterokocker (VRE) är resistenta mot antibiotika, vilket ger bakterierna en överlevnadsfördel på sjukhus med hög antibiotikaförbrukning.
- De flesta som drabbas är äldre med underliggande sjukdomar.
- VRE kan smitta via direkt eller indirekt kontakt, via händer och på ytor som vidrörs, främst på toaletter. Bakterierna kan också finnas på lysknappar, ledstänger och handtag etc.
- VRE beskrevs för första gången i Storbritannien 1988 har dessa bakterier spridit sig oerhört snabbt.
Källa: DN, Landstinget Sörmland, Folkhälsomyndigheten
- Dagens Nyheter - https://www.dn.se/sthlm/multiresistenta-bakterier-sprids-mellan-landets-sjukhus/
- Folkhälsomyndigheten - https://www.folkhalsomyndigheten.se/smittskydd-beredskap/smittsamma-sjukdomar/vancomycinresistenta-enterokocker-vre/
Kommentera denna artikel
Jag förstår inte L.Ö.F.s jurist,som tog 20 år på sig att utreda min kroniska insomni,som uppstod efter strålning av en elakartad hjärntumör,när lagen säger tio år med skyndsamhet.
Detta symptom är ju kvar efter år 1993,nu är det 2018 & prof.J.Hedner har ålagt mig att vara utan sömnhormon &sömntablett i tre dygn från år 2005.Tydligen hjälpte inte tre intyg om detta från olika sömnläkare,då jag överklagat till patientskadenämnden,där en prof.J.Hetta aldrig hört talas om detta tidigare.
Inga har kommenterat på denna sida ännu