Mag- och tarmbakterier kan påverka kroppens näringsupptag
Hur påverkar egentligen bakterier i tarmen vårt välbefinnande? Länge har frågan diskuterats och nu har studier på möss visat på ytterligare intressanta resultat, skriver Sveriges Radio.
Betydelsen av mag- och tarmbakterier för vår kroppsfunktion får nu ännu mer stöd i forskningen. En ny studie på möss visar att tarmbakterier påverkar själva dygnsrytmen i tunntarmens så kallade epitelceller. Det handlar om celler som befinner sig på tunntarmens yta och transporterar näringsämnen från tunntarmen ut till blodet. Det här sker när epitelcellerna väl aktiveras av en signas som hänger ihop med deras dygnsrytm.
Därmed kan allt som förändrar tarmfloran, så som antibiotika, matsammansättning, skiftarbete, sömnbrist eller jetlag, eventuellt påverka näringsupptaget.
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området. Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 StockholmVill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
SPONSRAD AV VALNEVA
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Detta kan vara en förklaring till varför oregelbundna mål- och sovtider, och jetlag, kopplats till mag- och tarmstörningar och problem med kroppens metabolism. Det menar Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, som intervjuades av Sveriges Radio.
Resultaten från studien publicerades i tidskriften Science.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
- Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7307558
Kommentera denna artikel
Behöver man äta något tillskott med vitaminer eller annat som kan fattas i kroppen näran är gluten intolerans. Eva Bilock
Hej. Jag har bråck på magmunnen ätit pantoprazol i säkert tio år, tycker jag inte tål dom svettas stor uppsvälld mage jag slutade med dom men fick halsbränna ont lite magen. så jag börja igen. Kan man bara sluta tvärt eller t a annan medicin. Är gluten intolerans också. Mvh Eva Bilock
Inga har kommenterat på denna sida ännu