Infektion med campylobacter ökar kraftigt
Totalt 3 500 fall av campylobacterinfektion rapporterades under juni till september. Det är ungefär 1 000 fall fler än under sommaren 2015. Ökningen av sjuka personer sammanfaller med en rapporterad ökning av förekomst av campylobacter i kycklingflockar i Sverige. Något som sedan tidigare är en känd källa till smitta. Det misstänkta sambandet analyseras nu av Folkhälsomyndigheten, Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), Livsmedelsverket och de lokala smittskyddsenheterna.
– Vi tycker att utvecklingen är oroande. Aldrig tidigare har vi sett så många fall under motsvarande period, säger Britta Björkholm, enhetschef på Folkhälsomyndigheten.
Undvik att bli sjuk – råd från Livsmedelsverket
- Genomstek alltid kyckling. Genom att hetta upp maten ordentligt dör eventuella bakterier.
- Var noggrann med hygienen. Tvätta händerna före matlagning mat och direkt efter hantering av rått kött och rå kyckling. Använd rena redskap, håll rent på arbetsbänken och diska knivar och skärbrädor noga när du skurit rått kött och rå kyckling. Då förhindrar man att bakterier förs över från ett livsmedel till ett annat via redskap eller arbetsytor.
Fakta om campylobacter
- Campylobacter är tarmbakterier som förekommer hos många djurslag.
- Bakterien utsöndras med avföringen hos människor och djur. Sjukdomen sprids huvudsakligen via förorenade livsmedel och vatten.
- Inkubationstiden är vanligen 1–3 dygn men kan vara upp till 10 dygn.
- De flesta insjuknar akut med diarréer som ibland är blodblandade, magsmärtor, illamående, kräkningar och feber. En relativt vanlig komplikation är ledbesvär (reaktiv artrit).
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu