Fler utbrott av tarmbakterien ehec i Sverige
Infektionen börjar med magsmärtor och diaréer men kan också orsaka njursvikt och i värsta fall döden. Sedan september i år har 16 fall av smittade personer kunnat kopplas samman, uppger Folkhälsomyndigheten. Människorna har blivit smittade i olika delar av Sverige, dock flest i Stockholmsområdet. Minst sex av fallen är barn i åldrarna 0-12 år.
För närvarande arbetar flera myndigheter tillsammans för att spåra misstänkta livsmedel och identifiera samband och orsaker till utbrottet. Bakterien ehec är vanligast hos nötkreatur och kan smitta människor via kontakt med djur eller gödsel, men även via förorenade livsmedel och mellan människor.
– Det är en bakterie som finns hos djur, framför allt kor men även andra djur. Den kommer in i våra kök via kött, oftast, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten.
Han menar att god mathygien är A och O för att undvika att bli smittad, även undvika att använda samma knivar och skärbrädor till köttet som sedan används till grönsaker.
– Köttet som man lagar hettas upp och då försvinner bakterierna men om man fått in dem i grönsakerna som inte hettats upp blir man sjuk, säger han.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu