Farlig trend att äta medium eller råstekt kött
De två barnen som blev sjuka i ehec efter att ha ätit hamburgare som inte var genomstekta får experter att varna: medium och rare är en farlig trend.
– Det har blivit vanligt bland restauranger att servera hamburgare medium eller rare. Vi pratar mycket med dem om hur viktigt det är att genomsteka nötfärs. Industriell köttfärs måste alltid stekas på över 72 grader, annars finns det risk att den som äter köttet blir sjuk av bakterier, säger Helena Storbjörk Windahl, enhetschef på livsmedelskontrollen i Stockholm Stad.
Ehec-smittan är väldigt ovanlig, dock kan andra typer av bakterier återfinnas i köttet, till exempel salmonella.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu