D-vitaminbrist kopplas till cancer
D-vitaminbrist tycks ha ett samband med cancer i tjock- och ändtarm. Det visar en svensk studie från Umeå som ingår i rapporteringen i kommande nummer av British Medical Journal. Totalt omfattar undersökningen en rad europeiska länder med olika mat- och levnadsvanor jämte D-vitamin i testpersonerna.
Enligt resultaten behöver man tillräckligt mycket av D-vitamin för att minska cancerrisken. D-vitaminbrist har tidigare kopplats till en rad tillstånd, som till exempel benskörhet. D-vitamin får vi från fet fisk, mejeriprodukter och från solen. Men trots vårt solfattiga klimat vill forskarna ändå inte föreslå tillskott av D-vitamin. I stället förordas en kost med låg andel rött kött, inte så mycket alkohol och att hålla sig slank. 
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu