Bullar och kakor kan leda till framtida undernäring
- Risken för att utveckla undernäring ökade för personer som hade ett högt energiintag från totalt fett, mättat fett och enkelomättat fett i medelåldern och senare i livet, säger Lisa Söderström, författare till den nya avhandlingen, i ett pressmeddelande.
Att ett högt energiintag från fett i maten under medelåldern samt i äldre åldrar kan leda till framtida risk för undernäring gäller endast för personer som är underviktiga eller normalviktiga och som har ett BMI under 25, enligt pressmeddelandet från Uppsala universitet. En möjlig förklaring till det skulle kunna vara att ett högt BMI har en stark skyddande effekt mot undernäring.
Smör och bullar kan leda till undernäring
Enligt Lisa Söderström ska man se upp extra med livsmedel som har ett högt innehåll av mättat och enkelomättat fett som till exempel fettet i smör till bröd, fet grädde, kakor och bullar – livsmedel som enligt studien ökar risken för undernäring. Det finns enligt Lisa Söderström god anledning att se över mängden fett i den mat som medelålders och äldre konsumerar.
- En möjlig förklaring till detta kan vara att näringsinnehållet generellt var lågt i denna kost, men detta kan vi emellertid bara spekulera i eftersom vi inte har studerat detta närmare. Dessa resultat är även aktuella med tanke på de fettrika dieter, exempelvis låg-kolhydrat, hög-fett (LCFH), som har blivit alltmer populär som viktminskningsmetod, men där ännu inga långsiktiga vetenskapliga studier finns som visar på konsekvenserna av dem, säger Lisa Söderström i pressmeddelandet.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Läs mer om avhandlingen och ladda ner den här
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu