Brittisk rapport: rött kött kan orsaka tarmcancer
Rött kött och bearbetat kött, så som korv kan vara viktiga orsaker till tarmcancer, detta enligt en brittisk rapport, skriver SVT Vetenskapsnyheter.
De brittiska cancerforskarna har studerat 263 forskningsrapporter från de senaste fyra åren. Resultaten menar forskarna är tydliga. Nästan hälften av alla fall av tarmcancer kan förhindras om människor åt mindre kött och mer fibrer.
Samtidigt menar forskarna att det finns livsmedel som skyddar mot tarmcancer. Bland annat fullkornsprodukter, baljväxter, frukt och grönsaker.
Men forskarnas slutsatser kritiseras av brittiska bönder.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
– Det här hjälper inte konsumenterna. Vanliga konsumenter njuter av kött som en del av en balanserad diet, och köttet spelar en värdefull roll i den dieten, sade Chris Lamb, representant för de brittiska köttbönderna, till The Guardian.
Att finna samband mellan kött och tarmcancer har man inom forskning tidigare tyckt sig se. Senast var när World Cancer Research Fund, (WCRF) år 2007 presenterade en rapport om sambandet.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu