Blåbär och råg - bra för hälsan
Enligt ny forskning är blåbär ihop med bakterier bra för magen och råg ger stabilt blodsocker. Allt eftersom svensken fått ökade kunskaper om vikten av god kost har intresset ökat för functional food, mat som gynnar hälsan.
– Vi är ofta väldigt inriktade på smak och vill det som är sött, gott och bekvämt och då har finprocessade, raffinerade produkter kommit upp på listan, säger Elin Östman, docent i industriell näringslära vid Functional Food Science Center, Lund universitet.
Det är en grupp forskare från Lund som i en studie kunnat se att råd har speciella egenskaper och är överlägsen vete för glukosreglering, något som är bra för såväl friska som för diabetiker. I en annan studie har Lundaforskarna kunnat visa att blåbär, som man sedan tidigare vet är nyttiga på många sätt, blir särskilt nyttiga ihop med lacto- och bifidobakterier i tarmen. Forskarna menar att inflammationsframkallade ämnen inte kommer i kontakt med tarmslemhinnan varpå blåbären kan hjälpa till att lindra och skydda mot tarminfektioner, ulcerös kolik och tjocktarmscancer.
– Man ser väldigt tidigt redan på små barn att bakteriefloran i tarmen betyder mycket, till exempel för utveckling av allergier, säger Siv Ahrné, professor i livsmedelshygien vid Lunds universitet.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu