Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Bakterier i magen kan påverka hjärnan och beteendet


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-09-02

Annons

Bakterier i magen kan påverka hjärnan och beteendet, åtminstone hos djur, rapporterar Vetenskapsradion.

En ny studie på möss visar att de blev lugnare och mindre stressade när de fick äta bakterier som finns i yoghurt. Bakterien heter lactobacillus rhamnosus. Mössen fick bakterien serverad i en månad och när de amerikanska forskarna undersökte hur e betedde sig genom olika tester kunde de se att mössen var lugnare och mindre stressade. Bakterien påverkade alltså mössens beteende.

Annons
Annons

Forskarna tror att kopplingen mellan bakterierna och beteendet kan vara vagus-nerven, en nerv som går från tarmarna upp till hjärnan. De möss som fått den nerven avskuren och ätit bakterierna visade inte på samma effekter.

– Det här är ett jätteroligt tillskott, för det pekar ju på att finns en kommunikation mellan bakterierna i tarmen och vad de gör där och hjärnan, och det här är jättespännande, säger Sven Pettersson, professor vid Uppsala Universitet.

Tidigare i år visade svenska forskare, däribland Sven Petersson, i en studie att tarmens bakterie kan påverka hjärnans utveckling hos möss.

De amerikanska forskarna tror att det kan finnas en liknande effekt hos människor och att det kanske kan bli ett nytt sätt att behandla sjukdomar som är kopplade till stress.

Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-01-5 14:03 (8 år sen)

    Detta fick jag lära mig 1959 , men det fanns då inte vetenskapliga belägg för det, det var ett välkänt antagande kallades det för.

    Näringsfysiologer har rekommenderat genom åren sedan dess intag av bl.a. Prebiotika, och idag rekommenderas Topinulin aktiv ( fruktooligosackarider) mot alla former av störningar i tarmen. >Bl.a. vid
    "gått in i väggen" när man avgiftas genom att de goda bakteriernas tillväxt så trängs de som avger skadliga ämnen ut. Immunförsvaret normaliseras.
    Ges också vid alla former av tarmstörningar. Här kan ni läsa flera brukares reaktioner:
    http://www.aktivsyn.se/referenser.html


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.