Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ändrade levnadsvillkor påverkar tarmbakterier

Annons

Den senaste tidens ökning av astma, allerigier, fetma och vissa åkommor i matstrupen har varit så kraftig i västvärlden att någon miljöfaktor rimligen bör vara en bakomliggande faktor, hävdar två amerikanska professorer. Det är Martin Blaser vid New York University och professor Stanley Falkow vid Stanford University School of Medicine, USA, som menar att ökningen av ett flertal sjukdomar beror på förändrade livsvillkor för vår naturliga bakterieflora, skrivet TT. De hävdar att vår moderna livsföring har förändrat förutsättningarna för dessa bakterier så pass kraftigt att det numera radikalt påverkar risken för vissa sjukdomar.

Ett exempel som de pekar på är magbakterien Helicobacter pylori, som påverkar utsöndringen av magsyra och vissa hormoner. För några decennier sedan fanns den hos fler än åtta av tio spädbarn i USA och Västeuropa. I dag återfinns däremot inte bakterien ens hos ett av tio barn, vilket delvis beror på den utbredda användningen av antibiotika. De amerikanska professorerna menar att bakteriens försvinnande även kan kopplas till fetma, diabetes typ 2 och andra typer av rubbningar av ämnesomsättningen. Helicobacter pylori påverkar nämligen hungerhormonet vilket kan ge överflödskilon samt påverka hjärnans belöningssystem.

Martin Blaser och Stanley Falkow pekar på vikten av att få en större förståelse för hur bakterierna i normalfloran påverkar oss, och hur vi påverkar dem. Enligt dem är det en förutsättning för framtidens hälso- och sjukvård.

Annons
Annons
Annons
Annons

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.