5 myter om kroppen – som inte stämmer
1. Klä på dig, så blir du inte förkyld
Du var nog för tunt klädd …
Visst finns det efterkloka och förnumstiga kommentarer – inte minst när influensan får kroppstemperaturen att skjuta i taket, och snoret rinner ur näsan.
Än så länge finn det dock inga studier som visar ett direkt samband mellan kyla och ökad mottaglighet för förkylnings- och influensavirus.
Anledningen till att fler av oss hostar och nyser under de kalla vintermånaderna är att vi tillbringar mer tid inomhus i små slutna rum och därför är mer utsatta för virus.
2. Vänta med att bada efter att du ätit
Många av oss minns de vuxnas förmaningar under barndomens badutflykter att inte simma på djupt vatten direkt efter maten.
Argumentet bakom är att matsmältningen drar blodet till din mage. Det gör att musklerna får mindre blod, och därmed snabbare får kramp.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
Men som det ser ut hittills finns det inga undersökningar som ger stöd åt den hypotesen.
3. Tuggummi stannar i kroppen i sju år
De flesta av oss har hört seglivade skräckhistorian om tuggummit som stannar kvar i kroppen i sju år, om man råkar svälja det. Tuggummit klibbar sen fast vid insidan av magsäcken.
Men även denna gång saknar myten verklighetsförankring: Ett tuggummi följer samma matsmältningsprocess som all annan mat och lämnar kroppen tillsammans med avföringen efter cirka 24 timmar.
4. Mesta av värmen mister du via huvudet
Påståendet används ofta för att övertyga barn om att de ska ta på sig sin mössa.
Det finns emellertid inga tydliga bevis för att man förlorar extra mycket värme från huvudet i förhållande till dess yta. Vi förlorar kroppsvärme från alla delar av kroppen som inte är täckta. Oftast är ansiktet och huvudet mest utsatta.
Låt inte diarré förstöra en efterlängtad semester
Magproblem och diarré är en vanlig anledning till en förstörd semester och orsakas oftast av bakterier tex campylobacter, ETEC, salmonella eller shigella. En annan orsak till diarré kan vara kolerabakterien. Valneva Sweden AB, 105 21 Stockholm
5. Mindre än fem sekunder – ät den!
Vad gör du med godisbiten du precis tappat på marken? Kanske tänker du strunt samma, den har bara legat där i fem sekunder… eller hur är det nu?
Forskare vid Rutgers University har testat livsmedel på olika ytor för att se hur snabbt bakterier och smuts får fäste.
De testade bland annat matvaror som vattenmelon, bröd med smör och vingummi på fyra olika slags ytor.
Det visade sig att bakterierna hann slå sina klor i maten redan inom en sekund. Fem sekunders regeln är alltså inget att förlita sig på.
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu