IBS kopplas till genetisk defekt i nedbrytning av kolhydrater
Mer än tio procent av befolkningen besväras av återkommande symptom som innefattar buksmärta, gasbesvär, diarré och förstoppning. Orsakerna till IBS är till stora delar okänd, vilket försvårar utvecklingen av effektiva behandlingsalternativ för en mycket stor andel patienter.
Nu har ett internationellt forskningsteam under ledning av forskare från Karolinska Institutet i Sverige identifierat defekta sukras-isomaltas-genvarianter som ökar risken för att sjukdomen utvecklas. Studien presenteras i den vetenskapliga tidskriften GUT.
– Människor med IBS kopplar ofta ihop sina symptom till vissa livsmedel, särskilt fermenterbara kolhydrater. Vi testade hypotesen att genetiska förändringar i nedbrytningen av disackarider - små kolhydrater från sockerarter och stärkelse - skulle kunna vara associerade med ökad risk för IBS, säger Mauro D’Amato vid Karolinska Institutet.
Forskarna studerade DNA-varianter i genen som kodar för enzymet sukras-isomaltas (SI) som följd av observationen att SI-mutationer ofta finns i ärftliga former av sackarosintolerans, vars huvudsakliga kännetecken diarré, buksmärtor och uppblåsthet även är gemensamma för IBS.
1887 studiedeltagare undersöktes
Genom att undersöka 1 887 studiedeltagare från flera olika center i Sverige, Italien och USA, upptäckte de att personer som bär på sällsynta defekta CSID-mutationer var dubbelt så vanligt bland IBS-fallen än bland friska kontroller. En variant med minskad enzymatisk aktivitet associerades också med ökad risk för IBS.
– Den betydande minskningen i enzymatisk aktivitet av sukras-isomaltas skulle vara förenlig med bristfällig kolhydratsnedbrytning i tarmen, vilket då skulle medföra malabsorption med magtarmsymptom, säger medförfattaren Hassan Naim vid University of Veterinary Medicine i Hannover.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
– Våra resultat ger grund för nya nutrigenetik-studier inom IBS, med potential för anpassade behandlingsalternativ baserat på SI-genotyp, tillägger Mauro D’Amato.
Kommentera denna artikel
I flera länder ges koncentrat av inulin - Topinulin mot IBS och andra tarmstörningar.
Det finns här också på nätet en helt naturlig metod av avgifta och återställa mikrofloran samt skydda irriterade tarmväggar:
Här är referenser: rulle lite nedåt.
http://www.aktivsyn.se/referenser.html
Bipacksedel: http://www.aktivsyn.se/bp_topinulin.html
Inga har kommenterat på denna sida ännu