Har i över 2 år producerat oerhört mycket gas när jag äter någon form av kolhydrater, vilket gör att det känns som det ständigt ligger en massa gas i tarmarna vilket ibland kan göra riktigt ont.
Blir även illamående relativt ofta och rapar mycket efter måltider, oavsett om det är kolhydrater eller inte.
Har vart hos en allmänläkare på vårdcentralen, och då bad jag henne ta prov på om jag hade brist på något matsmältningsenzym.
Dock så kunde hon bara ta prov på en eller två enzymer, av vilka inga vad brist på. Hon bad mig testa Dimetikon vilket jag gjorde, men som bara gjorde det svårare att få ut gaserna. Och dessutom vill jag helst försöka bota orsaken och inte besvären.
Bör jag börja med att ta matsmältningsenzym-tillskott? Eller har mina besvär inget alls att göra med enzymerna?
Finns det något jag kan göra?
Vore oerhört tacksam!
Hej!
Det är nog framför allt de fermenterbara kolhydraterna du reagerar på. Dessa finns i baljväxter, sädesslag, lök, vitlök och vissa frukter och grönsaker. Börja med att läsa om kostbehandlingen FODMAP som brukar ge stopp på gaserna. Jag brukar vidare rekommendera matsmältningsenzymer med saltsyra som du köper på hälsokosten. Dessa brukar kunna ge en bra effekt.
Mvh Sofia