Jag har haft problem med uppsvälld mage under en längre tid. Detta sker i samband med matintag och jag har provat att variera kosten för att se olika resultat men utan någon lycka. Jag har aldrig haft problem med rapningar och sura uppstötningar men nu är det något som sker i stort sett efter varje måltid. Jag får även ont i magen några gånger/vecka efter en måltid. Mina toalettbesök har blivit färre och det går ibland dagar mellan dem. Kan det vara att kroppen producerar för lite alternativt för mycket magsyra? Jag har provat det receptfria läkemedlet Imogaze men utan resultat och jag har även provat hälsokostmedlet DIDA med lite förbättring i början men sedan detsamma.
Gaser och känsla av uppsvälld mage är rätt vanliga problem. Det går inte att se en direkt koppling till magsyran. Det centrala är många gånger regelbundna måltider och vad man äter. Några exempel är lök, paprika, bönor och att tugga tuggummi allt detta kan ge problem med gaser i magen.
Det är också viktigt att ta det lugnt när man äter och att man tuggar ordentligt. Läkemedel har i dessa fall ofta en begränsad effekt. Mjölk kan hos vissa ge besvär med gaser (och eventuellt diarré). Detta kan vara relaterat till funktionen på de enzymer i tarmen som bryter ner laktos.
Det finns också andra former av födoämnesintolerans som kan ge diffusa symtom från magen/tarmen. De sura uppstötningar som du beskriver kan orsakas av att den övre magmunnen (övergången från matstrupen till magsäcken) ej sluter riktigt tätt. Detta kan man kontrollera med så kallad gastroskopi som utföres av mag/tarmspecialist. Sedan beror det lite på din ålder och hur din mage fungerat tidigare. Om man har haft en mage som fungerat som en klocka i flera år och plötsligt får ändrade avföringsvanor, till exempel långvarig förstoppning, bör man gå till en doktor för bedömning.
Vänliga hälsningar,
Michael Eberhardson
gastroenterolog