Hej Jag är en tjej på 18 år. I början av sommaren började jag få sura uppstötningar och så brändes det i magen väldigt ofta under en lång period. Till sist fick jag utskrivet någon medicin för magkatarr på vårdcentralen och jag tog tabletter varje dag i cirka två veckor. Det försvann då i några dagar men sen kom det tillbaka igen och jag har haft det i ett par månader men inte sökt för det igen, och undrar om jag ska göra det? Vad är det som är fel, eftersom det kom tillbaka efter tabletterna? Jag kan också lite då och då om jag böjer mig fram få upp mat i munnen (typ som att jag kräks men jag mår inte illa eller känner av det utan det bara rinner ut liksom). Jag börjar undra om det har något samband med uppstötningarna och om det är något farligt? Med vänlig hälsning
Hej och tack för din fråga.
Dina besvär är typiska för en dåligt fungerande övre magmun. Det kan bero på att du kan ha ett glapp i mellangärdet där magmunnen normalt skall ligga under diafragmamuskeln men ibland kan glida upp över diafragma om öppningen är för vid (diafragmabråck=
magmunsbråck=hiatusbråck). Det kan också bero på att slutmuskeln i övre magmunnen inte fungerar optimalt.
Dina besvär är mycket vanliga, nästan varannan vuxen svensk har då och då dessa symtom och nästan en av tio medicinerar mer eller mindre regelbundet mot halsbränna.
Jag tycker du skall fortsätta med medicin som blockerar magsyran och som fungerade bra förra gången. Det finns ingen anledning att tro att medicineringen på något sätt kan vara skadlig. Om dina besvär ändrar karaktär eller om du får stopp när du sväljer, skall du uppsöka läkare och få en gastroskopiundersökning.
Operation av magmunnen var tidigare vanlig, men det har visat sig att medicinering är i princip lika bra för de flesta, men med mindre risker. Operation kan vara ett alternativ om medicineringen är otillräcklig.
Vänliga hälsningar,
Jacob Freedman