Har nyligen gått från en onyttig kost med mycket fett och kolhydrater, men har nu bytt den mot en nyttigare diet med mindre fett och kolhydrater, och mer grönsaker, protein, och mindre portioner. Sedan bytet har jag fått orolig mage, speciellt efter att jag ätit sallad, och jag undrar vad detta kan bero på och vad jag kan göra åt det.
Eftersom du bara skriver orolig mage är det inte lätt att veta vilka symtom du har men jag gissar att du har problem med mer gaser och kanske lite lösare mage. Du har sannolikt ökat ditt fiberintag ganska mycket nu när du börjat äta nyttigare. Fibrer är av naturen gasbildande eftersom de bra bakterierna i tarmarna bryter ner fibrerna och använder dem som energikälla.
Som biprodukt bildas gas men det är väldigt individuellt hur mycket gaser som bildas och hur känslig man är för dessa gaser. När man plötsligt börjar äta mycket fibrer och tidigare har varit van att äta lite fibrer kan det ta lite tid innan magen har vant sig vid detta. Man kan då behöva vänja sig vid de fiberrika produkterna lite successivt så att magen "hinner med".
Vissa livsmedel är särskilt gasbildande och kan ätas i mindre mängd i början och ökas gradvis. Bland de mer gasbildande vegetabilierna hör baljväxter (ärtor, bönor och linser), olika typer av kål, lök (inklusive vitlök) och paprikafrukter (inklusive chili). Lycka till med dina nya nyttigare matvanor!
Med vänliga hälsningar,
Mona Hallin
leg. dietist