Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Tre vanliga myter om IBS

Problem med magen? Du är långt ifrån ensam. Mellan 15 – 20 procent av Sveriges befolkning tros lida av IBS, ett ofarligt tillstånd som kännetecknas av magsmärtor och förändrad avföring i form av diarré eller hård mage.  Här är de tre vanligaste myterna om IBS!


D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2017-10-20

Tre vanliga myter om IBS
Annons

IBS, irritable bowel syndrome, är omgärdat av massa skrönor och myter. Dessutom pekar nya undersökningar på att fler kommer att drabbas av IBS, särskilt har man sett en ökning av magproblem med stark koppling till stress hos unga kvinnor.

Vanliga myter om IBS

Netdoktor frågar Sofia Antonsson, dietist och IBS-expert på Belly Balance om vilka de tre vanligaste myterna om IBS är.

Det går inte att göra något åt IBS 

Jo, idag kan vi hjälpa de allra flesta med IBS enbart med hjälp av kostomläggning.

Annons
Annons

Undvik det du mår dåligt av 

Svårt eftersom det inte är livsmedlet du just ätit som skapar symtomen utan det du åt för 1-3 måltider sedan. 

Känn dig fram, det är individuellt vad du kan äta 

Nej, i stort sett alla med IBS reagerar på lök, vitlök, vete, korn, råg och baljväxter. Sedan finns det viss variation när det gäller hur känslig man är för dessa. 

[ReadMoreLinkBoxSecond]

IBS - ett folkhälsoproblem

Eftersom mellan 15-20 procent av Sveriges befolkning lider av IBS kan IBS ses som ett folkhälsoproblem - hur arbetar du för att så många som möjligt ska bli hjälpta?

– Vi vet att många med orolig mage och IBS inte känner sig tagna på allvar av vården. Och som vi tidigare diskuterat är tillståndet även omgärdat av massa myter och skrönor, därför har jag och min kollega startat podden, Älska din mage, där vårt fokus är att berätta om hur magen fungerar, vad IBS är och hur man kan bli hjälpt. Däremellan pratar vi om ny forskning, tarmbakterier, yoga för magen och så klart erfarenheter, både från våra egna magar och genom vårt kliniska arbete, säger Sofia Antonsson. 

Annons
Annons

Hon vill få fler att förstå att man inte ska behöva gå runt med en mage som inte fungerar, och att det finns hjälp att få.

– Genom att kombinera kostbehandlingen FODMAP med stresshantering blir över 85 procent av alla med IBS hjälpta, utan läkemedel. Det är något fler behöver få reda på, säger Sofia Antonsson.

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar Tidigare användare 2018-12-26 01:06 (6 år sen)

    Ja det var den.

  • Avatar Tidigare användare 2018-07-19 07:58 (7 år sen)

    Hej. Vill gärna berätta min historia å hoppas den kan hjälpa någon.
    Efter Hongkonginfluensa -71 och år av problem trodde läkarna att jag hade IBS. Jag fick -90 diagnosen celiaki eftersom min tunntarm var skadad. Jag övergick till glutenfritt men blev inte bättre å nässelutslag å astma tillkom. Kosten bestod då mycket av grönt o frukt.
    Var på Sahlgrenska -93, testades å fick diagnosen fruktosmalabsorption. Jag drack fruktoslösning å mängden fruktos mättes i utandningen. Efter 3 timmar var den lika hög som direkt efter intag.
    Mina skador på tarmen kunde även bero på att jag inte kunde bryta ned fruktos, ej heller fiber. Maten bearbetades inte rätt å det gav neg effekt hela vägen. Jag fick tydliga riktlinjer av dietist, mängden fruktos skulle begränsas till 2 mg/dag. Livsmedelsverket tabell var till god hjälp.
    Jag har genom åren hittat en balans. Tål grönsaker om de är väl kokta. Om jag är på restaurang å får lätt kokta grönsaker, mosar jag sönder dem med gaffel, då krossas fibrerna. Kött tål jag när jag klipper eller skär av fibrerna
    Jag har genom åren sökt info om diagnosen. Den är inte så känd i Sverige men I Tyskland är den känd å där finns pat.förening. Det finns en annan typ av diagnos, Heriditär fruktosmabsorption, då sänkt blodsockret när fruktos intages.
    I den diagnos jag har bryts inte fruktsocker ner, enzymet fosfat-6 syra fattas. Är säker på att det finns fler än jag som kan ha den diagnosen.
    Mår idag bra å har hittat en balans i kosten som är glutenfri och med begränsat fruktosintag.

  • Avatar Tidigare användare 2018-02-1 23:36 (7 år sen)

    Bäst er fenickel och anis avkok (te) rå blomkål och brockoli blor det gaser av... lägga sig rätt på golvet på ryggen lindrar kolik direkte.

  • Avatar Tidigare användare 2018-01-12 23:35 (7 år sen)

    Haft detta i 33 år och levt på imodium

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-24 16:59 (7 år sen)

    IBS har många olika orsaker. Kunskapen om mag-tarmkanalens funktion ur mikrobiologisk och mekanisk synvinkel måste bli bättre. Flera och upprepade informationstillfällen behövs. (Hur och till vilken kostnad?) Kan vi få en HLR-liknande situation avseende det praktiska inlärandet? Inlärandet av de biokemiska processerna i mag-tarmkanalen kräver flera upprepningstillfällen och tillfällen då nya forskningsrön presenteras. Alltså: Faktakort som sprids till oss konsumenter, som finns tillgängliga vid alla matvarudiskar och som sprids via "IBS-klubben internet"

  • Avatar Tidigare användare 2017-10-23 15:45 (7 år sen)

    Magen, magar...? Det är vad vi äldre "jobbar" med varje dag och gärna pratar om. Själv tycker jag min mage är en "kalas"-sådan men, äter varje dag Valios yoghurt med acidofilus och bifidofilus i. Senast köpte jag på apoteket mjölksyretabletter som tydligen är gjorda på dessa ämnen. Är det bra att äta dem och ska dessa ämnen förtäras varje dag? Jag mår bra, tycker jag, av detta men vad säger Netdoctorn om intaget av det?
    Mildred, 87 år


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.