KBT kan hjälpa mot IBS
Bota IBS med terapi – funkar det verkligen? Psykologen Brjánn Ljótsson och barnläkaren Ola Olén undersöker just nu hur effektiv psykologisk behandling är för barn med olika typer av funktionella tarmsjukdomar. De är hoppfulla, trots att tidigare studier haft blandade resultat.
– När man har studerat effekten av KBT, kognitiv beteendeterapi, hos barn med de här sjukdomarna har man begått flera misstag. Barn och tonåringar har behandlats samtidigt och flera olika diagnoser har slagits ihop. Om du jobbar med en heterogen grupp är det svårare att se någon effekt av terapin, men det betyder inte att metoden inte skulle kunna fungera för delar av gruppen, säger han.
Ifrågasätter rädslan för smärta vid IBS
IBS och liknande tarmsjukdomar förvärras ofta av exempelvis fet eller kryddstark mat, men också av stress. Under kognitiv beteendeterapi får barnen lära sig att slappna av. Dessutom får de lära sig att ifrågasätta sin rädsla för smärta så att de vågar göra olika aktiviteter även om de har ont.
– Många olika studier har visat att personer som är väldigt rädda för eller upptagna av sina symtom får ännu mer symtom. Man kan alltså förstärka upplevelsen av smärta genom att tänka på hur ont man har. Därför skulle man behöva testa exponeringsbaserad KBT även på barn, vilket innebär att man utsätter sig för allt som man är rädd för. Det kan låta galet men har visat sig ge väldigt goda resultat hos vuxna med IBS. De får frossa i pizza och stress för att bevisa för sig själva att de faktiskt klarar av det, även om det kan vara obehagligt i början. På sikt minskar de faktiskt sina symtom, säger Brjánn Ljótsson.
KBT över nätet ger ökad tillgänglighet
Tillsammans med Olén, barngastroenterolog vid Södersjukhuset, håller han just nu på med ett projekt där ungdomar med IBS får testa KBT över nätet. Ola Olén skulle gärna se att fler läkare fick möjlighet att remittera vidare barn med IBS till psykolog.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
– Bland vuxna har KBT över nätet varit lika framgångsrikt som KBT ansikte mot ansikte, så det vore ju fantastiskt om vi kunde få högre tillgänglighet till psykologhjälp för de här barnen. Det handlar inte om att de simulerar sin smärta, utan om att de kan få hjälp att hitta ett sätt att hantera den, säger han.
Kommentera denna artikel
Att behandla en riktigt sjukdom hos psykolog och frossa i pizza och stress- det är mycket korkat!Speciellt om en "expert" uttrycker sig på det sättet.
Inga har kommenterat på denna sida ännu