Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Fakta | IBD

Inflammatorisk tarmsjukdom och resor

I princip ska inte en inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) hindra någon från att resa. Dock bör man tänka på olika riskfaktorer beroende på vart man ska resa och hur svår den inflammatoriska tarmsjukdomen är.


Uppdaterad den: 2015-11-16

Annons

Givetvis bör man inte åka under ett pågående sjukdomsskov. Ett generellt råd är att tala med sin läkare innan man åker för att få råd och eventuellt erhålla recept på nödvändiga mediciner inför resan.

Det viktigaste för patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är att undvika så kallad turistdiarré. Om man får magsjuka kan detta nämligen utgöra en risk för ett nytt skov. Det gäller att hålla sig till de allmänna livsmedels- och hygienreglerna vid utlandsresor, det vill säga:

  • Drick bara buteljerade drycker, till exempel vatten på flaska, varmt kaffe eller te. Undvik således kranvatten. Kokat vatten (cirka fem minuters koktid) är också riskfritt. Tänk på att isbitar ofta är fruset kranvatten.
  • Ät bara genomkokta/genomstekta maträtter. Var försiktig med sallad, kallskuret, rå fisk och rått kött, samt opastöriserad mjölk.
  • Ät bara hårdkokta ägg och undvik majonnäs.
  • Undvik glass.
  • Det viktigaste är att hålla god handhygien och tvätta sig noggrant efter toalettbesök. På apoteket kan man köpa handsprit blandat med mjukgörande kräm som man kan bära med sig.

När man reser till mer tropiska delar av världen får upp till hälften av resenärerna diarré som i regel går över på några dagar. Den vanligaste orsaken är E.coli-bakterien som producerar ett cellgift som kan irritera tarmväggen. Vaccinet Dukoral (som man dricker) ger ett skydd mot E.coli-bakterier under tre månader samt ett mer långvarigt skydd mot kolera.

Om man ska åka till områden med stor risk för diarrésjukdom, och där tillgången till sjukvård är begränsad, kan patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) ibland förses med recept på antibiotika. Sådan antibiotikakur bör dock begränsas till fall av uppenbar infektion, till exempel vid snabbt insjuknande efter en måltid, där flera i resesällskapet uppvisar symtom. Vid tveksamhet går det alltid bra att ringa hemsjukhuset och rådfråga. Aktuell antibiotika vid dessa fall är ciprofloxacin eller azitromycin.

Patienter med inflammatorisk tarmsjukdom bör vara lite försiktiga med anti-diarrémediciner, till exempel loperamid. Vid långtidsbruk under ett skov kan allvarliga symtom på svår tarminflammation nämligen då maskeras. Dock kan dessa läkemedel användas för kortare behandling, eftersom medicinen kan innebära en väsentlig symtomlindring.

Om patienten ska åka till områden med sämre tillgång till sjukvård kan det också vara klokt att ta med sig en behandlingsomgång kortison som kan tas om man drabbas av ett sjukdomsskov.

Annons
Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.