Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Traditionell IBD-behandling på barn utmanas

I Sverige finns uppskattningsvis cirka 1 500 barn och ungdomar med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD). Samtidigt som upptrappningsbehandling traditionellt sett varit det som använts på patienter, talar många behandlare för det motsatta – trots kraftiga biverkningar på patienterna.


Lovisa
Publicerad den: 2017-02-22

Annons

Behandlingsmetoden för patienter i diagnosgruppen inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) har normalt gått ut på stegvis upptrappning utifrån sjukdomens svårighetsgrad och terapisvar. Vid behov tas behandlingen vidare till nästa nivå där kirurgi ses som sista och mest avancerade läget. Det finns dock resultat som istället visar på fördelarna med att starta på ett högre trappsteg och succesivt trappa ner när sjukdomen är under kontroll – med hjälp av biologiska TNF-alfa - hämnade läkemedel. TNF-alfa är det cytokin som centralt aktiverar och underhåller inflammationen i tarmen.

Även om några av de biologiska preparaten använts redan sedan slutet av 1990-talet, finns det få tidigare undersökningar kring hur de används hos barn med just IBD. Utifrån en besvarad enkät som delats ut runt om till landets barnkliniker kan det nu konstateras att ungefär 17 procent av de yngre patienterna faktiskt behandlas med biologiska läkemedel – många gånger med positivt resultat. Samtidigt svarade närmare hälften att de upplevt kraftiga biverkningar bland annat i form av viss ökad infektionskänslighet samt en lätt förhöjd risk för malignitetsutveckling.

Annons
Annons

De negativa följderna verkar dock inte väga lika tungt som det goda behandlingsresultat som rapporterats. Enligt undersökningen är vidare användning av biologiska läkemedlen väl motiverat.

____________________________________________

Har du koll på IBD?

Genom att ta del av kunskapstestet på IBD-Koll.se lär du dig mer om ulcerös kolit och Crohns sjukdom och dess behandling samt vad du själv kan göra för att leva ett bra liv med sjukdomen.

Annons
Annons

Genomför kunskapstestet om IBD här

Kommentera denna artikel

I kommentarfältet får du gärna dela med dig av dina egna erfarenheter eller berätta vad du tycker om våra texter. Vi kan däremot inte svara på några medicinska frågor via kommentarsfältet. Alla kommentarer granskas av redaktionen före publicering. Se regler för kommentarer här.
  • Avatar 2017-02-22 14:06 (8 år sen)

    Jag vet att i andra länder ger man fruktooligosackarider i form av koncentrat från jordärtskocka.
    Då tillväxer nere i grovtarmen alla de goda bakterierna som genom tillväxten tränger ut dem som orsakar / avger de skadliga ämnena.

    Sedan blidas t.ex. ett flertal viktiga vitaminer, smörsyra som är antibakteriell m.m.
    Det bildas också en skyddande gel / slemskikt mot tarmväggarna som skyddar dessa mot irriterande ämnen så de avlastas och återhämtar sig.

    Sådant enkelt helt naturligt kosttillskott är för enkelt för läkarna i Sverige förstås. Används också istället för transplantationer av fekalier med utmärkt resultat samt vid Crohns UC IBS m.fl. tillstånd.
    Här kan ni läsa lite referenser från användare:
    http://www.aktivsyn.se/referenser.html


Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.