Ökad dödlighet hos barn med IBD
Barn med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) har förhöjd risk att dö, både när de är unga och senare i livet, det visar en studie från Karolinska Institutet.
Kort fakta om IBD
Inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är ett samlingsnamn för sjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom.
De vanligaste symtomen är:
- Magsmärtor
- Lös avföring (med blod och/eller slemblandning)
- Viktnedgång
IBD debuterar vanligen vid 15-40 års ålder och förekommer i samma omfattning hos både kvinnor och män. IBD går inte att bota, men rätt individuell behandling kan skapa förutsättningar för långvarig besvärsfrihet och god livskvalitet.
2,2 år kortare livslängd
Genom att använda sig av svenska patientregistret, mellan åren 1964 och 2014, har forskare från Karolinska Institutet identifierat patienter med IBD. Med hjälp av denna data jämförde sedan forskarna dödligheten hos cirka 9 400 barn med IBD, med dödligheten hos andra barn.
Resultatet visar att barn som insjuknat i IBD för 18 års ålder har tre-till femdubblad dödlighet, jämfört med personer utan inflammatorisk tarmsjukdom. Detta gällde både under barn-och ungdomsåren och även senare i livet. Det skulle motsvara 2,2 år kortare livslängd bland individer som man följde till 65-årsdagen.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
LÄS MER: Läsarfråga: Är det dåligt att använda laxermedel för länge?
[ReadMoreLinkBoxThird]Risken högre hos vissa
– Man ska komma ihåg att vi pratar om små skillnader i antal dödsfall. De allra flesta unga människor med inflammatorisk tarmsjukdom dör inte tidigare än sina jämnåriga, men några få individer med svår sjukdom och svåra komplikationer, som till exempel cancer, gör att den relativa risken blir väldigt hög, säger Ola Olén, överläkare och forskare vid institutionen för medicin på Karolinska Institutet, i ett pressmeddelande.
– Det är viktigt att individer som får sin diagnos i barndomen följs upp noggrant. De som verkar ha extra stor nytta av att följas noga för att undvika död på grund av cancerutveckling i tarmen är barn med ulcerös kolit som dessutom har den kroniska leversjukdomen primär skleroserande kolangit, säger Ola Olén.
LÄS MER: Har kosten någon inverkan vid IBD? Experten svarar
Har kopplats till flera typer av cancer
IBD hos vuxna har tidigare kopplats till något kortare livslängd och anses ofta ha ett mer aggressivt sjukdomsförlopp hos barn än hos vuxna. Inflammatorisk tarmsjukdom har också kopplats till flera typer av cancer.
Men studier där man kunnat se hur livslängden påverkas av ett tidigt insjuknande har dock saknats. Det har även saknats studier som klargör om införandet av moderna läkemedel har haft någon inverkan på dödligheten, skriver Karolinska Institutet i pressmeddelandet.
– Behandlingen av inflammatorisk tarmsjukdom har förbättrats avsevärt sedan 1960-talet, bland annat använder vi nu ofta nya typer av immunmodulerande läkemedel. Vi kunde dock inte se att dödligheten har minskat i och med de nyare läkemedlen, säger Ola Olén, i pressmeddelandet.
Studien från Karolinska institutet har publicerats i tidskriften Gastroenterology.
LÄS MER: Läkare och politiker testade på att ha IBD
Lär dig mer om IBD på 10 minuter
Med kunskapskampanjen IBD-Koll.se kan du snabbt lära dig mer om de inflammatoriska tarmsjukdomarna ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Bland annat får du svar på dessa frågor:
- Vilka är de olika typerna av IBD och vad karaktäriserar dessa?
- Vilka är symtomen vid IBD?
- Hur ställs diagnosen?
- Hur behandlas IBD?
Utbildningen vänder sig främst till personer med IBD men även till anhöriga, vårdpersonal och allmänt intresserade.
Samtliga texter är granskade av Mikael Lördal, överläkare vid Gastrosektionen, Medicinkliniken, Danderyds Sjukhus.
-
Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/okad-dodlighet-hos-barn-med-inflammatorisk-tarmsjukdom
Kommentera denna artikel
Inga har kommenterat på denna sida ännu