Läkemedel vid tarmsjukdom och preventivmedel i ett
Forskare vid bland annat KTH har utvecklat ett biobaserat material som kan komma att göra livet enklare för människor med kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, så som ulcerös kolit. Dessutom kan fyndet resultera i ett icke-hormonbaserat preventivmedel.
Forskaren Thomas Crouzier, vid avdelningen på Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH, har tillsammans med sina kollegor utvecklat ett biobaserat material bestående av polymerer som kan förstärka och förbättra slemhinnornas förmåga att utgöra en barriär.
– Utgångspunkten för oss har varit att betrakta slemhinnor som ett eget material som man kan jobba med och modifiera. För att kunna göra det måste man förstå slemhinnornas funktioner, bland annat att utgöra en barriär som stoppar bakterier och virus men samtidigt släppa igenom syre eller näringsämnen, säger Thomas Crouzier.
Reparera sår i slemhinnor och inflammatoriska tarmsjukdomar
Forskarna har sedan tittat närmare på hur de mänskliga slemhinnorna ska kunna bli bättre, men också hur skadade slemhinnor kan repareras. Nu har forskarna alltså lyckats ta fram ett hundraprocentigt naturligt material som klarar av att tränga in i slemhinnorna – utan några oönskade biverkningar, menar Thomas Crouzier. Forskningen finns nu publicerad i tidskriften Biomacromolecules.
– Vårt arbete kan leda fram till behandling av sår i slemhinnor och inflammatoriska tarmsjukdomar. Tidigare arbete har resulterat i framsteg när det gäller behandling av torra slemhinnor.
[ReadMoreLinkBoxSecond]Potentiellt hormonfritt preventivmedel
Forskningen har lett fram till ännu en viktig upptäckt. Materialet som Thomas Crouzier har varit med att utveckla kan även bli ett potentiellt preventivmedel. Han tänker sig att det ska kunna appliceras som en liten vaginal kapsel som snabbt löses upp.
Vill du få mer kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom, IBD?
Genom att prenumerera på vårt kunskapsbrev om IBD får du tillgång till användbara tips och råd som kan förbättra din vårdupplevelse och öka din trygghet. Vi delar även information om olika behandlingsalternativ och presenterar de senaste forskningsrönen inom området.
– Vårt polymera material kan förhindra att befruktning sker. På det sättet får vi ett preventivmedel som inte är baserat på hormoner, säger Thomas Crouzier.
- KTH - https://www.kth.se/forskning/artiklar/kth-forskare-jobbar-med-nytt-preventivmedel-1.806393
Kommentera denna artikel
Har ofärgade illaluktande flytningar från tarmen.Har även en tumör 13 cm.in i tarmen.
Känner ofta sveda i nedre delen av buken.Undrar om det kan vara sår på slemhinnan?
Kan jag prova att ta dom tabletter som det talas om i denna artickel?
Vet ej om det var detta man skulle diskutera här ,i så fall .bortse från det jag skrivit och förlåt.
Vänligen Ingeborg/
Inga har kommenterat på denna sida ännu